Apple usvaja RCS standard koji donosi širok spektar funkcija u iMessage stilu prilikom dopisivanja između iPhone i Android korisnika

 

Apple bi mogao da napravi veliki korak prema poboljšanju slanja poruka između iPhonea i Android uređaja usvajanjem standarda Rich Communication Services (RCS) 2024. godine.

To je dugo bila točka spora s konkurentskim Google-om. Apple je godinama odbijao da dozvoli svojim proizvodima da dobro rade sa uređajima koji nisu dizajnirani pod njegovim krovom, što je dinamika prikazana u zelenoj pozadini koja je zaštitni znak chat-ova između iPhone-a i Androida.

Postojao je i Samsungov uporni poziv Apple-u da ugradi RCS u iMessage, čime se premošćuje jaz između zelenih i plavih mehurića poruka.

Pozadina će vjerojatno ostati, ali Apple-ovo korišćenje RCS-a od sljedeće godine moglo bi omogućiti potvrde čitanja između dva operativna sistema. iMessage će ostati ekskluzivan za iPhone i druge Apple uređaje.

„Kasnije sljedeće godine, dodaćemo podršku za RCS Universal Profile, standard koji trenutno objavljuje GSM Association“, rekao je potparol Apple-a u izjavi za 9to5Mac. „Vjerujemo da će RCS Universal Profile ponuditi bolje iskustvo interoperabilnosti u u poređenju sa SMS-om ili MMS-om. Ovo će raditi uz iMessage, koji će i dalje biti najbolje i najsigurnije iskustvo slanja poruka za korisnike Apple-a.“

 

RCS radi preko mobilnih podataka i Wi-Fi mreže

 

Tačan vremenski okvir nije naveden. Ovaj potez bi mogao dovesti do velikog poboljšanja u načinu na koji se tekstovi šalju između Apple iPhone uređaja i drugih telefona, budući da RCS ima sposobnost podržavanja indikatora kuckanja, visokokvalitetnog dijeljenja medija i in-line reakcija. Trenutno RCS upravlja ovim funkcijama za slanje poruka između Android telefona koji koriste aplikaciju Google poruke, koja je zadata aplikacija za slanje poruka na većini Android telefona.

Primjenom RCS-a, Apple će takođe omogućiti korisnicima da dijele svoju lokaciju sa drugima u okviru poruka, a za razliku od običnog SMS-a, RCS može da radi i preko mobilnih podataka ili Wi-Fi mreže.

Ako se to zaista dogodi, to ne mora značiti da će sve Apple-ove najbolje karakteristike iMessage-a odjednom biti dostupne korisnicima Androida. I Apple i Google uključili su vlastite ekskluzivne funkcije u svoje aplikacije za slanje poruka, poput Apple-ove funkcije Check In za dijeljenje lokacije i Google-ove funkcije Magic Compose koja koristi vještačku inteligenciju za pisanje tekstova.

(IT mixer)