Pohvalnim potezom, Apple produžuje besplatni hitni SOS putem satelitske usluge za korisnike iPhonea 14 za još godinu dana. Prvobitno obećana kao dvogodišnja besplatna ponuda kada je serija iPhone 14 predstavljena u septembru, ova funkcija se pokazala neprocjenjivom u omogućavanju korisnicima da pristupe hitnoj pomoći u regijama u kojima nema mobilnog povezivanja.

Ovo proširenje se odnosi na korisnike iPhone 14 koji su aktivirali svoje uređaje u zemljama koje podržavaju hitni SOS putem satelita prije 12:00 po pacifičkom vremenu 15. novembra 2023. Ovo su neke zemlje u kojima je ova usluga trenutno dostupna: Australija, Austrija, Belgija, Kanada, Francuska, Njemačka, Irska , Italija, Luksemburg, Holandija, Novi Zeland, Portugal, Španija, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Posvećenost bezbjednosti korisnika nadilazi proširenje, jer Apple nastavlja da istražuje načine za poboljšanje sposobnosti odgovora u hitnim slučajevima na globalnom nivou. Iako ne postoje trenutne informacije o postprobnim cijenama za Hitni SOS putem satelita, Appleova posvećenost pružanju sigurnosne mreže u područjima s ograničenom vezom postavlja pozitivan presedan za buduće inovacije u sigurnosti korisnika. Korisnici iPhonea 14 mogu biti sigurni da je njihova sigurnost i dalje glavni prioritet, a Apple aktivno radi na rješavanju komunikacijskih potreba u hitnim slučajevima.

(IT mixer)