iPhone uređaji dobro funkcionišu sa Windows računarima, međutim, ne postoji takva kompatibilnost između Android telefona i Mac računara što otežava bežični prenos datoteka između njih

 

Zastarjela aplikacija koju je Google ažurirao još davne 2012. godine dolazi s nizom ograničenja što otežava prenos velikih datoteka između Android telefona i Mac računara uprkos korišćenju USB-a.

Iako je Google nedavno izdao Nearby Share za Windows, koji olakšava bežični prenos datoteka između personalnog računara i Android telefona, ne postoji takav zvaničan alat dostupan za Mac. Međutim, postoji aplikacija pod nazivom NearDrop koja besplatno nudi funkciju dijeljenja u blizini na Mac-u.

Ako imate Android pametni telefon i korisnik ste Mac računara, ovo će biti zgodan vodič za dijeljenje datoteka između ovih uređaja.

NearDrop aplikacija je djelomično izgrađena na Google-ovoj Nearby Share aplikaciji, koja radi sa većinom modernih Mac-ova sa ​​Wi-Fi vezom. To znači da Android uređaj i Mac moraju biti povezani na istu Wi-Fi mrežu.

 

Kako instalirati NearDrop na Mac?

 

NearDrop nije dostupan u App Store-u. Zbog toga je potrebno da ga preuzmete sa GitHub-a putem veze u zip formatu, a zatim da ga raspakujete na Mac. Kasnije se mora kopirati u mapu aplikacije jednostavnim povlačenjem.

Za razliku od instaliranja aplikacije od registrovanog razvojnog programera, koja radi sa samo jednim klikom, NearDrop je aplikacija od neidentifikovanog razvojnog programera i potrebno je staviti aplikaciju na popis dopuštenih iz Postavke sistema > Privatnost i sigurnost > pomaknite se prema dole i odaberite Dopusti aplikaciju (u ovom slučaju NearDrop).

Kada aplikacija bude stavljena na popis dopuštenih, samo idite na podlogu za pokretanje i odaberite NearDrop, koji će biti dostupan na traci menija.

 

Kako poslati datoteku sa Androida na Mac koristeći NearDrop?

 

Možete primati velike datoteke sa Android telefona na svoj Mac koristeći NearDrop. Otvorite aplikaciju i provjerite je li vidljivost postavljena za sve, odnosno da li su vaš Mac i Android telefon na istoj bežičnoj mreži. Odaberite datoteku koju želite podijeliti sa svog Android telefona i kliknite na ikonu MacBook.

Prihvatite obavještenje koje primite na svom Macu da biste dovršili prenos datoteke sa svog Android telefona.

 

Kako poslati datoteku sa Mac računara na Android telefon pomoću NearDrop aplikacije?

 

Provjerite jesu li vaš Mac i Android telefon na istoj bežičnoj mreži i provjerite radi li NearDrop u pozadini.

Dvaput kliknite na datoteku koju želite podijeliti i kliknite na dijeljenje iz opcije menija. Po prvi put kliknite Uredi proširenja i dodajte NearDrop proširenju iz menija.

Sada samo odaberite NearDrop iz menija dijeljenja i vaš će Mac računar početi tražiti Android telefone sa Nearby Share. Provjerite je li vidljivost na dijeljenju u blizini postavljena za sve. U nekim slučajevima, ako ne vidite svoj telefon, samo idite na Google File Manager i odaberite Dijeljenje u blizini.

Da biste primili svoju datoteku, samo kliknite na Prihvati i moći ćete dovršiti prenos datoteke.

(IT mixer)