Kada je Google predstavio Nearby Share 2020. godine, mnogi korisnici Androida su bili oduševljeni što imaju alat koji bi mogao da se takmiči sa Apple-ovim AirDrop-om

 

Nearby Share je bio jednostavan način za prenos datoteka između uređaja, bez potrebe da se fizički povežete ili otpremite na Google disk da biste ponovo morali da preuzimate. A sada je cijela priča još jednostavnija.

Naime, pre Google I/O, otkriveno je da priprema nadogradnja u Google Play Services koja dodatno olakšava korišćenje Nearby Share. Novi „self-share“ mod, kao što je primjetio Esperov Mishaal Rahman, omogućava vam da šaljete datoteke između uređaja jednim klikom. Ili dodirnite ekran, šta vam više odgovara.

Prema njegovim riječima, o ovoj mogućnosti se razgovaralo posljednjih nekoliko mjeseci i bilo je glasina o razvoju nadogradnje, ali se čini da je ona praktično spremna za javno, odnosno za korisnike servisa.

Trenutno, Google zahtjeva od primaoca dijeljenja da to prihvati, što je veoma dobra ideja iz bezbjednosnih i „trolling“ razloga, ali nezgodan dodatni korak kada sve što želite da uradite je da pošaljete fotografiju sa telefona na laptop u drugoj prostoriji.

 

Dijeljenje u blizini

 

Novo besprijekorno dijeljenje funkcioniše samo za uređaje koji imaju omogućeno „Dijeljenje u blizini“, koji su vam fizički blizu i prijavljeni na vaš Google nalog. Svako ko nije na vašem nalogu i dalje će morati da prihvati bilo kakvo dijeljenje sa vašeg uređaja.

Takođe treba napomenuti da je „Dijeljenje u blizini“ važna karakteristika za Google, posebno pošto Android ekosistem nastavlja da se širi na sve uređaje.

Ako će Google biti u vašem telefonu, laptopu, TV-u, zvučnicima i pametnom satu, potrebno je da korisnicima olakša premiještanje stvari između svih ovih uređaja.

Apple stalno pokazuje šta je moguće sa AirDrop-om, ali i sa funkcijama poput Universal Control. Ali za svako magično iskustvo „drugog ekrana“ koje Apple nudi, postoji greška, AirPods se prečesto sami prebacuju sa vašeg telefona na laptop.

Obje kompanije znaju da uspješan ekosistem zahtjeva ne samo stvaranje stvari, već i njihovo zajedničko djelovanje, a obe se, čini se, snažno guraju ka tom cilju. U savršenom svijetu, ovo bi takođe bile karakteristike za više platformi, ali o tome možda u budućnosti …

Na kraju, još uvijek nema informacija o tome kada će ažuriranje Nearby Share biti objavljeno, ali s obzirom na to da je Google I/O zakazan za početak 11. maja, uskoro bismo mogli da saznamo više.

(ICT Business)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.