Hyudai je u Montani otvorio testni pogon u kojem će da se testira i proizvodi automobil sa točkovima i nogama

 

Hyundai se sa svojim ludim konceptima ne šali, već ih zaista razvija (automobil sa točkovima i nogama) jer smatra da za njih postoji tržište koje bi ih moglo da usvoji.

Takav slučaj je i s automobilima serije Ultimate Utility Vehicles, za čiju izradu je Hyundai odlučio da izgradi proizvodni pogon u Montani uz ulaganje od 20 miliona dolara i namjerava u njemu u startu da zaposli 50 ljudi.

Prvi poslovi koje će se tamo obaviti biće dva zanimljiva projekta, jedan koji se temelji na autonomnim vozilima TIGER i drugi pod nazivom Elevate crewed UMV, koji možemo slobodno nazvati automobilom s točkovima i nogama, kao što možete vidjeti dole u videu.

carVertical banner - sponsored

Vozilo je namijenjeno kretanju svim vrstama terena. To znači da automobil nakon što izađe sa podloge na kojoj se vozi uz pomoć točkova, može izvući i raširiti svoje noge i kretati se poput pauka preko svih prepreka.

Uz taj neobični dizajn dolazi pametni senzorski i upravljački sistem, koji sam može da donosi odluke u kojem se smjeru bilo koja „noga“ usmjerava za brže i lakše kretanje. Zbog toga složene operacije upravljanja ne bi bile prepuštene vozačima, koji će moći da se koncentrišu na biranje destinacije do koje žele da stignu.

(Vidi)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.