NASA je pripremila nagradni fond od 70.000 dolara za programere čiji će zadatak biti kreiranje mogućih scenarija kolonizacije Marsa

 

NASA i renomirani programer igara Epic Games kreirali su realističnu simulaciju Marsa u virtuelnoj stvarnosti i pokrenuli konkurs za programere – NASA MarsXR Challenge.  Programeri će imati zadatak kreiranja scenarija sa kojima bi se budući astronauti i kolonizatori Marsa mogli suočiti kada jednog dana stignu do crvene planete.

Simulirani Mars je izgrađen na Unreal 5 engine-u, a NASA je pripremila nagradni fond od 70.000 dolara za programere. Scenariji koje programeri mogu kreirati su u širokom rasponu. Od osnovnih zadataka kao što je izgradnja baze do ekstremnih kao što je suočavanje sa štetnim zračenjem i pješčanim olujama, koje mogu izazvati ozbiljnu štetu i prekriti solarne panele prašinom.

Simulirani VR Mars koji je kreirao Epic Games uključuje čitave Marsove dane sa promjenama u vremenu između dana i noći i uzima u obzir gravitaciju i pokriva površinu od 250 kvadratnih kilometara.

Programeri će imati na raspolaganju VR XR testbet okruženje u kojem će se nalaziti određena univerzalna oprema poput svemirskih odijela i rovera.

Scenariji koji će biti razvijeni mogu biti „singleplayer ili multiplayer mod igra“, a ako će korisnici razvijati sopstvene zgrade, uređaje i opremu, moraće da podržavaju obe verzije.

„Bilo da ste dizajner igara, arhitekta, hobista ili raketni naučnik, svako može da radi sa UE5 i jedva čekamo da vidimo kakve će impresivne simulacije proizaći iz zajednice“, navodi NASA u saopštenju.

Više informacija i prijave za konkurs možete pronaći na ovom linku

(NASA)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.