Tesla prijetio tužbom kupcima koji preprodaju Cybertruck bez pismenog dopuštenja

 

Kompanija Tesla je ažurirala svoj ugovor o porudžbini vozila prije prvih isporuka Cybertruck-a, koje su planirane za 30. novembar.

Klauzula “Cybertruck Only”, koja je ubačena u Teslin ugovor o kupovini propisuje da kupci ne mogu prodati svoje novo vozilo u prvoj godini, osim ako nemaju eksplicitnu dozvolu od proizvođača automobila. Ako učine suprotno mogu biti tuženi.

Prema uslovima koji su ovog vikenda kružili društvenim mrežama, Tesla navodi da “može tražiti sudsku naredbu kako bi spriječila prenos vlasništva vozila” ako kupci prekrše njenu odredbu o preprodaji. Zatim, kompanija može “zahtijevati fiksnu odštetu od 50.000 dolara ili vrijednost koja je primljena kao naknada za prodaju u zavisnosti koja cifra je veća.” Takođe, prema novim uslovima korisnicima koji prodaju vozila može biti zabranjena kupovina Teslinh vozila u budućnosti.

carVertical banner - sponsored

Tesla navodi da može odobriti izuzetke nekima koji žele da prodaju svoj Cybertruck u prvoj godini. Međutim, oni moraju dobiti pismenu saglasnost. Ako kompanija pristane, otkupiće automobil po sniženoj cijeni. Prije svega toga, kompanija će odbiti 0,25 dolara po milji vožnje, plus troškove habanja i troškove eventualnih popravki.

Druga opcija je da će vlasniku dozvoliti da proda vozilo trećem kupcu. Tesla Cybertruck će prvo biti pušten u prodaju samo odabranom broju kupaca. Vozilo neće ući u masovnu proizvodnju do 2024. godine. Kompanija ovom klauzulom pokušava da upozori preprodavce koji će eventualno pokušati da profitiraju od toga što će u početku biti dostupan mali broj ovog vozila.

 

Brisanje klauzule

 

Međutim, klauzula je izbrisana iz Teslinih uslova samo nekoliko dana nakon što su ljudi primijetili njenu pojavu. Dokument i dalje ima opšte pravilo protiv brze preprodaje, ali bez prijetnje tužbom.

Tesla je možda odlučio da ukloni klauzulu nakon što se proširila vijest o promjeni tokom vikenda.

Izbrisana klauzula sada ovako glasi:

Razumijete i prihvatate da će Cybertruck u početku biti pušten u ograničenim količinama. Saglasni ste da nećete pokušavati da prodate vozilo na bilo koji način u toku prve godine od datuma isporuke Vašeg vozila. Bez obzira na gorenavedeno, ako morate da prodate Vozilo u roku od prve godine od datuma isporuke iz bilo kog nepredviđenog razloga, a Tesla se slaže da vaš razlog opravdava izuzetak od politike zabrane preprodavača, saglasni ste da ćete obavijestiti Teslu pismenim putem i dati Teslu razumno vrijeme da kupimo Vozilo od vas po sopstvenom nahođenju i po kupovnoj cijeni navedenoj na vašem konačnom cjenovniku minus 0,25 USD po milji vožnje, razumnom habanju i troškovima popravke vozila prema Teslinim kozmetičkim i mehaničkim standardima.

Ako Tesla odbije da kupi vaše vozilo, možete preprodati svoje vozilo trećoj strani samo nakon dobijanja pismene saglasnosti Tesle. Saglasni ste da u slučaju da prekršite ovu odredbu, ili ako Tesla razumno vjeruje da ćete prekršiti ovu odredbu, Tesla može tražiti zabranu da spriječi prenos vlasništva nad vozilom ili da zahtjeva od vas da platite ugovornu kaznu od 50.000 dolara ili vrijednost primljena kao kompenzacija za prodaju ili prenos, šta god je veće. Tesla takođe može odbiti da vam proda vozila u budućnosti.

Cybertruck je prvi put predstavljen 2019. godine i očekuje se da će koštati oko 70.000 dolara za verziju s dva motora i 80.000 dolara za verziju s tri motora. Iako je početna cijena od oko 40.000 dolara reklamirana na predstavljanju Cybertruck-a još 2019. godine, ta je cijena bila povezana s modelom s jednim motorom i pogonom na zadnje točkove. Ipak, za prvu godinu Cybertruck-a na tržištu, vladini dokumenti pokazuju da će Tesla ponuditi samo modele sa dva i tri motora s pogonom na sve točkove koji će imati više početne cijene.

(IT mixer)