Napokon smo i to dočekali! Elon Musk predstavio je Cybertruck, Teslin pick-up koji oduševljava dizajnom i performansama, a i cijena osnovna modela manja je od očekivane

 

Nedavno je Elon Musk nazvao Teslin pick-up (u to vrijeme još nepredstavljeno vozilo), njihovim najboljim proizvodom dotad, a danas rano ujutro i služeno je predstavo Cybertruck.

Futuristička zvijer agresivnog dizajna koju bi mogli opisati kombinacijom Blade Runnera i Mad Maxa, na prvi pogled zaista ostavlja bez riječi i jasno je da su Musk i Teslini dizajneri uložili puno vremena, truda i razmišljanja da bi napravili vozilo koje tako dobro izgleda.

Poseban naglasak je stavljen na materijal korišćen pri razvoju karoserije koji bi trebalo da omogući ultimativnu izdržljivost vozila.

Zato je Telslin Cybertruk gotovo neprobojan s karoserijom od nerđajućeg čelika na kojoj neće moći nastati udubljenja kao na klasičnim automobilima, dugotrajno je otporna na koroziju te putnicima pruža maksimalnu zaštitu. Posebno je bila zanimljiva demonstracija izdržljivosti karoserije i stakla na novom pickupu.

Karoserija je izdržala udarac velikim maljem, ali se isto nije moglo reći i za staklo na tom vozilu koje je razbijeno prilikom demonstracije. Musk se izvukao rekavši da bačena kugla barem nije probila staklo i upala u vozilo te da će staklo – poboljšati.

Biće dostupne tri verzije Teslina pickupa – od najjeftinije koja ima jedan motor i zadnji pogon pri čemu do 60 milja na sat (96 km/h) može ubrzati za manje od 6,5 sekundi, a s jednim punjenjem baterije može izdržati više od 400 km.

Druga verzija ima dva motora i pogon na sva četiri točka, s njom se brzina do 60 milja može uhvatiti za manje od 4,5 sekundi, dok se prije zaustavljana za punjenje može prijeći više od 480 km.

Najzanimljivija i najskuplja je verzija s tri motora i pogonom na sva 4 ktočka. To je brzinska zvijer koja na stazi može parirati i najjačim sportskim automobilima – do 60 milja na sat ubrza za manje od 2,9 sekundi, a njeni vlasnici ne bi trebali da imaju problema ni pri dužim putovanjima uz domet baterije veći od 800 kilometara.

 

A cijena, sitnica

 

Cijena osnovnog modela iznosi 39.900 dolara, model s dva motora stajaće 49.900 dolara, dok će za najskuplji Cybertruck trebati da se izdvoji 69.900 dolara. Naravno, to su početne cijene za svaki model, a zavisno o količini dodatne opreme te cijene će biti još veće.

Za kraj, Musk je najavio još jednu stvar – Teslin buggy koji se može prevoziti u stražnjem dijelu pickupa. Naravno, riječ je o vozilu na struju koje se može spojiti na posebnu utičnicu Cybertrucka i napuniti putem baterije pickupa.

Analitičar Tyson Jominy u razgovoru za The Verge rekao je kako Cybertruck predstavlja veliku priliku za Teslu jer je riječ o kategoriji vozila za koju su Amerikanci spremni platiti veliku svotu novca.

Takođe, ta kategorija vozila ima i veće profitne marže te bi Cybertruck zaista mogao pomoći boljoj financijskoj slici Muskove kompanije.

Ali proći će još dosta vremena dok prvi modeli tog vozila siđu s proizvodne trake.

Početak prodaje ne treba očekivati prije kraja 2021. godine, a dotad se svašta može dogoditi na dinamičnom automobilskom tržištu, uključujući i konkurenciju koja je već najavila svoje električne pickupove.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.