Kompanija Tesla je podijelila novi izgled svog nadolazećeg Cybertruck vozila – skoro četiri godine nakon što je najavljeno

 

Nakon godina odlaganja, Tesla Cybertruck je konačno krenuo u proizvodnju. Od dizajna do specifikacija i cijena, evo što biste trebali znati o očekivanom električnom pikapu.

Cybertruck, električni pikap neobičnog izgleda, prvi put predstavljen još 2019. godine, bliži se punoj proizvodnji – a šef kompanije Ilon Mask rekao je da bi isporuke trebalo da počne do kraja godine.

Tesla je otkrio da je prvi model završen. Fotografije koje su objavljene pokazuju kako se Cybertruck sastavlja.

objavljene fotografije pokazuju kako se Cybertruck sastavlja

Tesla je rekao da još uvijek testira dugo odlagani kamion za „konačnu sertifikaciju i validaciju“ prije nego što krene u komercijalnu proizvodnju u punom obimu.

Mask je dodao da će Cybertruck biti jedino vozilo ovog tipa sa četiri vrata, krevetom od 1,8 m i veličine da stane u garažu od 6 metara.

„Jedan od elemenata dobrog dizajna je da bi trebalo da izgleda veće iznutra nego što izgleda spolja“, dodao je.

Analitičari su, međutim, brzo doveli u sumnju ambicije isporuke, jer su rivali poput Forda predstavili daleko konvencionalnije električne pikapove koji su manje komplikovani za proizvodnju.

 

Zašto Cybertruck uzburkao javnost?

 

To bi moglo imati neke veze sa izvršnim direktorom kompanije, Ilonom Maskom, i njegovom sklonošću tweet-anju o “najboljem automobilu koji je ikada vidio”. Tehnološki titan obećao je futurističko vozilo koje će izgledati kao nešto iz naučno-fantastičnog klasičnog Blade Runnera.

To je zato što se čini da potpuno električni pikap baca kroz prozor gotovo sve što smo mislili da znamo o automobilskom dizajnu. Nema zaobljenih uglova ili aerodinamičnih linija, samo oštri rubovi i dramatični uglovi.

Eksterijer vozila ima više zajedničkog sa poligonalnim vozilima u primitivnoj video igrici nego bilo koji drugi automobil koji je trenutno na tržištu. Ali pošto je ovo Tesla, automobil obećava neke impresivne performanse, uključujući domet od 500 milja i mogućnost vuče do ogromnih 6,35 tona.

 

Tri različite varijante

 

Kada konačno krene u prodaju, Cybertruck će biti dostupan u tri različite varijante. Početni pikap ima jedan motor i sistem sa pogonom na zadnje točkove, dok će modeli sa dva i tri motora imati pogon na sve točkove.

Kao što ste možda pretpostavili, što više motora ima vaš Cybertruck, to su bolje njegove performanse, a verzija s tri motora može da ubrza od 0 do 60 mph za manje od 3 sekunde, što je u osnovi nečuveno za proizvodni kamion.

Za sada, Tesla nije objavio nikakve informacije o konjskim snagama Cybertruck-a, ali bismo očekivali da će svaki model progresivno da ponudi sve više. Ono što znamo je da će više motora biti jednako većem dometu, s tim da će vrhunski kamion moći prijeći gore spomenutih 500 milja s jednim punjenjem. U vrijeme kada je objavljeno, domet vozila bi bio rekordan za EV.

Kamion takođe obećava vrstu vučne sposobnosti koja se obično povezuje s najmoćnijim kamionima na gas. Na predstavljanju, Mask je tvrdio da će model s jednim motorom moći vući 3,5 tona, dvomotorni 4,53 tona i i tromotorni 6,35 tona, što je skoro dvostruko više od najprodavanijeg kamiona u SAD-u, Forda F-150. Tesla tek treba da demonstrira ove tvrdnje, i da se pozabavi kako će ogroman teret uticati na performanse vozila na druge načine, ali to su primamljive brojke.

 

SF dizajn

 

Od trenutka kada je otkriven, Cybertruck je postao mem. Ugaoni dizajn nije ništa ako nije podebljan. Dok su drugi proizvođači automobila opsjednuti glatkim krivinama i tečnim aerodinamičnim linijama, pikap se sastoji od oštrih uglova i pravih ravni. I to se ne odnosi samo na njegov opšti oblik karoserije, već i na elemente poput njegovih upečatljivih LED farova u obliku trake, geometrijskih prozora i zdepastih blatobrana.

Zapravo, čini se da su dizajneri bili toliko posvećeni njegovom geometrijskom obliku da su odlučili u potpunosti ukinuti bočne retrovizore (iako će oni biti uključeni u eventualni proizvodni model).

Vozilu nedostaje „zona zgužvanosti“, područje koje je namijenjeno da apsorbira silu sudara. Vjerovatno će, kako bi se to nadoknadilo, EV imati „neprobojnu“ strukturu od ultra-tvrdog 30X hladno valjanog nehrđajućeg čelika. Nadajmo se da je čvršći od Teslinog Armor Glassa. Navodno nelomljiv materijal se sramno razbio ne jednom već dva puta tokom predstavljanja Cybertruck-a.

tesla cybertruck

Unutrašnjost Cybertruck.a je gotovo jedinstvena kao i njegova karoserija. Dizajn eksterijera je prenijet u interijer, što znači da ima mnogo oštrih uglova, posebno u oblasti instrument table, koja izgleda kao ravna platforma sa volanom i masivnim ekranom osjetljivim na dodir od 17 inča koji viri iz njega. Sve je pomalo spartanski, kao i sjedišta. Vidljive su neke podloge, ali one baš i ne vrište o udobnosti.

Ipak unutrašnjost izgleda prostrano. Marka tvrdi da Cybertruck, bez obzira na verziju, može udobno smjestiti šest odraslih osoba.

 

Cijena Cybertruck-a

 

Jedno od najvećih pitanja oko Cybertruck-a – i koje bi moglo biti najvažnije za njegovu budućnost – je koliko će da košta. Uprkos svojim vrhunskim karakteristikama i snažnim performansama, kompanija je saopštila da će model sa jednim motorom početi od pristupačnih 39.900 dolara, a izdanja sa dva motora i tri motora od 49.900 i 69.900 dolara.

U četiri godine od svog predstavljanja, Tesla se udaljio od ovih brojki, koje više nisu prikazane na stranici za narudžbe Cybertruck-a.

Dakle, koliko će na kraju koštati Cybertruck? Najvjerovatnije ćemo to saznati ove jeseni tokom planiranog događaja isporuke za EV, iako su prodajne kuće spekulisale da bi cijena mogla pasti između 60.000 i 85.000 dolara. Ako je to tačno, a EV pruža performanse o kojima je Musk govorio, Cybertruck bi se ipak mogao pokazati kao veliki uspjeh.

(IT mixer)