Samsung telefoni podržavaju preslikavanje ekrana (screen mirroring) i prebacivanje na druge uređaje, baš kao i svi Android telefoni, ali sa ograničenom podrškom. Možete prebaciti ekran svog telefona na pametne televizore samo putem Miracast-a koristeći Smart View funkciju i tako je oduvijek. Samsung i LG televizori, na primjer, podržavaju Miracast. Međutim, uređaji kao što su Chromecast ili drugi Android TV nisu mogli prikazati ekran vašeg Samsunga.

 

Preslikavanje ekrana sa Samsung telefona na Android TV i Chromecast

 

Sada se sve to mijenja. Otkrivamo vam interesantan trik da omogućite preslikavanje ekrana na svim uređajima. Potvrdili su da radi na One UI 5.1 uređajima, ali bi mogao biti dostupan i starijim.

Da biste to učinili, otvorite Smart View, dodirnite ikonu s tri tačke u gornjem desnom uglu, dodirnite Postavke i uđite u meni O Smart Viewu. Dodirnite 10 puta na Smart View i kada se od vas zatraži lozinka, unesite #00rtsp00. Otvorit će se meni sa opcijama za programere gdje trebate omogućiti Google Cast.

Kada se vratite na meni Smart View, vidjet ćete televizore koji nisu Miracast i Chromecast dostupni za preslikavanje ekrana.

 

Preslikavanje ekrana sa Samsung telefona na Windows 10 i Windows 11

 

Isti koraci su potrebni da biste omogućili funkciju Start SecondScreen koja vam omogućava da proširite desktop okruženje vašeg Windows 10 ili 11 računara. Windows taster + K je brza prečica za povezivanje sa vašim Samsung telefonom.

Lijepo je konačno dobiti podršku za ovo, ali ovakvo sakrivanje funkcije u tajnim menijima je medvjeđa usluga za sve korisnike. Možda ga Samsung još uvijek testira prije pružanja službene podrške u nadolazećim verzijama One UI.