Amnesia: The Bunker horor igra je smještena u Prvi svjetski rat, a igrač preuzima kontrolu nad francuskim vojnikom Anri Klemanom. Anri je zarobljen u podzemnom bunkeru i lovi ga misteriozno, ali fotoosjetljivo čudovište po imenu „Zvijer“

 

Amnesia: The Bunker je horor igra iz prvog lica koju je razvio Frictional Games. Objavljena je za Windows PC, PlayStation 4, Xbox One i Xbox Series X i Series S 6. juna 2023. godine. Igra je dobila uglavnom pozitivne kritike.

Frictional Games opisuje igru ​​kao poluotvoreni svijet, s elementima igre koji su randomizovani, što omogućava veći nivo mogućnosti ponovnog igranja. Odstupajući od prethodnih unosa u Amnesia franšizi, Bunker takođe uvodi nekoliko novih mehanika, kao što je sistem izrade i mogućnost da se igrač brani pomoću revolvera.

Amnesia: The Bunker

Amnesia: The Dark Descent je pokrenuta 2010. godine i bila je jedna od najstrašnijih igara svog vremena. Način na koji vas je čudovište uhodilo kada ste ispustili zvuk i saterali vas u ćošak i dalje budi zastrašujuća sjećanja. Kasnije 2020. stigla je Amnesia: Rebirth koja je imala sve zastrašujuće taktove originala sa novim poboljšanjima mehanike zasnovane na fizici i dubljim narativnim iskustvom. Sada imamo The Bunker i iako kraća po dužini, ova igra otvara novi teren sa poluotvorenim svijetom i manje linearnim iskustvom dajući vam više slobode za istraživanje.

Akciona igra se odvija tokom Prvog svjetskog rata. Glavni lik, vojnik francuske vojske, Anri Kleman, slučajno se nađe u podzemnom bunkeru zajedno sa drugim vojnicima. Posle nekog vremena biće sam, tačnije neće biti sasvim sam. Zajedno sa njim u bunkeru će biti i neimenovana zla sila koja želi da mu odrubi glavu, a da bi preživio, igrač će morati da pokaže hrabrost i domišljatost.

Smrtonosno stvorenje vreba hodnicima bunkera tražeći svoj sljedeći obrok. Međutim, stvorenje nije jedina prepreka sa kojom se Anri mora suočiti. Bunker je pravi lavirint, pun zamki i drugih opasnosti. Sam bunker je veliki, sa mnogo soba i hodnika za istraživanje.

 

Najbolje strane igre – istraživanje

 

Ako tražite horor igru u kojoj je glavni naglasak na istraživanju okoline i pažljivom odmjeravanju odnosa ulaganja i dobiti kada je u pitanju istraživanje, onda je ovo definitivno igra za vas.

Jer, kako to obično biva u svakoj pristojnoj horor igrici, da bi igrač otkrio nove stvari, ne samo one koje su važne za priču već i druge stvari, biće potrebna istraživanja.

Samo istraživanje na početku je jednostavno, sa jednim ali. Biće vam potrebno neko vrijeme da se krećete kroz igru i da „shvatite“ mehaniku igre, kao i da izbjegavate entitete koji žele da vas izbace iz igre.

Gotovo cijela priča ispričana je kroz bilješke, koje ćete (ili nećete, ovisno o tome koliko budete istraživali) da pronalazite u različitim sobama. U njima ne samo da možete naučiti savjete o daljnjim akcijama, nego ćete da saznate informacije o životu vojnika, raznim incidentima i prvim pojavama čudovišta. Neke od bilježaka su malo šašave i navešće vas da se zapitate ”treba li ovo biti u igri”, no velika većina bilježaka zapravo će vam pomoći u odgonetavanju onoga što se događa u bunkeru.

Možda jedina kritika bunkera je da su njegovi pojedinačni krakovi potpuno izolovani jedan od drugog i spojeni samo na centralnom spoju sa kancelarijom administracije sigurne kuće. Cijeli svijet igre bi možda trebalo da bude u stilu koji se sklapa sam po sebi i uključuje prečice između zona mogao dodatno podići ovu već izvrsnu postavku.

 

Zastrašujući zvukovi i ambijent

 

Nova Amnesia je zaista jedna od najstrašnijih i najstresnijih video-igara. Zvučna pozadina dodatno doprinosi horor elementu. Zvukovi su izvrsni i apsolutno na izvrstan način doprinose stvaranju osjećaja straha.

Zvukovi koje izazivate dok istražujete povećavaju se do šanse da se čudovište pojavi, a radnje poput trčanja, pokretanja svjetiljke ili plašenja pacova postepeno ga privlače, dok agresivan, glasan potez poput otvaranja vrata ili pucanja brave praktično garantuje njegov skori dolazak.

Tu je i ambijentalno, neobično zujanje Bunkera, isprekidano cviležom štakora, povremenim kricima Zvijeri i potresnim udarima njemačkih topova. Na površini iznad vas ipak se odvija rat.

Bez kvalitetne zvučne pozadine nema ni kvalitetne igre, a Frictional Games je toga itekako bio svjestan kada je programirao ovu igru. Iako igra nemam kvalitet Silent Hilla ili Fatal Framea, Amnesia: The Bunker prestrašiće i one najhrabrije, što je svakako plus.

 

Ne zaboravite na svjetlo

 

Najvažnijih mehanika u igri nisu metci, nisu toliko ni predmeti za liječenje, nego je benzin. Pokretanje generatora bunkera (koji se nalazi u bezbjednoj sobi) i držanje svjetla upaljenim smanjuje rizik od Zvijeri, ostavljajući manju vjerovatnoću da će vas uhvatiti i manje agresivnu kada to učini. Bunker je krajnje užasan kada su sva svjetla ugašena i Zvijer je u lovu.

Kako budete sve više igrali igru, tako ćete da vidite da cijela igra izgleda kao pažljivo proračunata zagonetka. Na primjer, ako raznesete vrata brzo ćete doći ondje gdje trebate ići, ali znajte da buka privlači čudovište. Mutirani štakori, koji se hrane leševima, istim onim leševima koja kod sebe u džepovima sadrže kombinacije potrebne za otvaranje ormarića, mogu se otjerati različitim izvorima vatre, kao i otrovnim gasom i granatama. Međutim, sve ono šta učinite troši resurse i dodatno privlači čudovište.

Ako ste ljubitelj žanra igre iz prvog lica, ne samo da će vam nova Amnesia biti dobra igra, nego će vam i pružiti sate i sate zabave, dok budete tumarali mračnim hodnicima, osluškujući okolne zvukove i tražeći predmete. I, OBAVEZNO pazite da vam se svjetlo ne ugasi.

(IT mixer)