Švedska gradi prvi stalni elektrifikovani put na svijetu koji će puniti električna vozila dok su u pokretu. Država je već realizovala četiri pilot projekta, odnosno izgradila je četiri privremena elektrificirana puta, uključujući i grad Lund. Ali ova dionica puta od 21 km biće trajna.

Elektrifikovani put gradi švedska saobraćajna uprava Trafikverket, koja trenutno radi na pronalaženju izvođača za projekat. Trafikverket još nije odabrao tehnologiju punjenja za revolucionarni projekat, ali se očekuje da će projektovanje i izgradnja biti završeni 2025. godine, a put pušten u saobraćaj ubrzo nakon toga.

Trafikverket razmatra tri opcije, nadzemne instalacije, električne šine ugrađene u asfaltnu podlogu koje prenose energiju EV preko vođice ispod vozila, ili induktivne kalemove ugrađene u put koji bežično prenose električnu energiju do vozila, piše Revijahak.

Elektrifikovana saobraćajnica biće postavljena na auto-putu E20, između Halsberga i Erebra. Auto-put se prostire između Stokholma na sjeveru, preko Geteborga i Malmea na jugu – i namjerno je izabran jer je to saobraćajni koridor za komercijalni transport robe. Takođe ima neophodno napajanje.

carVertical banner - sponsored

Švedski Tehnološki univerzitet Chalmers objavio je u martu studiju u kojoj se sugeriše da bi kombinacija elektrifikovanih puteva na 25 odsto najprometnijih nacionalnih i evropskih puteva i kućnog punjenja električnih vozila bila optimalna za prelazak na električna vozila.

Naučnici tvrde da bi tada baterije u električnim vozilima mogle biti znatno manje.

(B92)