U posljednjem slučaju manje kompanije koja tuži internet giganta zbog navodnog korišćenja zaštićenog imena, britanski proizvođač softvera „Threads Software Limited“ zvanično je obavijestio „Meta Platforms“ da ima 30 dana da prestane s korišćenjem imena „Threads“ za svoju društvenu mrežu u Velikoj Britaniji.

Ukoliko „Meta Platforms“, matična kompanija „Facebooka“, nastavi da koristi ovo ime nakon isteka roka, „Threads Software Limited“ će pokrenuti sudski postupak.

„Threads“ je klaud-bazirana sistem koji olakšava organizaciju digitalnih poruka, emailova i telefonskih poziva u jedinstvenu, pretraživu bazu podataka.

Ovaj servis je razvila kompanija „JPY Ltd“ 2012. godine i tada su navodno zaštitili ime „Threads“. Nakon što su 2018. godine ostvarili prvu komercijalnu prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama, „JPY Ltd“ osniva novu kompaniju, „Threads Software Limited“, koja je do sada licencirala softver gotovo hiljadu organizacija širom svijeta. Prodaja ovog softvera raste brzinom od 200 odsto godišnje, tvrde oni.

Ispostavilo se da je kompanija „Meta“ bila upoznata sa postojanjem „Threads Softwarea“ prije lansiranja svoje platforme pod istim imenom. Advokati giganta pokušali su četiri puta da kupe domen „threads.app“ od „Threads Software Limited“, ali su sve ponude bile odbijene.

„Meta“ je lansirala svoju platformu „Threads“ u julu 2023. godine, istog mjeseca kada je britanska firma uklonjena sa „Facebooka“, tvrde oni.

„Sukob s kompanijom vrijednom 150 milijardi dolara nije lak korak za nas. Uložili smo 10 godina u našu platformu, uspostavljajući prepoznatljiv brend pod imenom ‘Threads’. Naše poslovanje se sada suočava sa ozbiljnom prijetnjom jedne od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu“ izjavio je dr Džon Jardli, direktor kompanije „Threads Software Limited“.

Još je rekao:

„Svjesni smo da je ovo klasičan sukob Davida i Golijata. Iako možda misle da mogu da koriste bilo koje ime koje žele, nemaju pravo na korišćenje imena ‘Threads’ kao brenda“, dodao je Jardli.

Ovo nije prvi put da se „Meta“ suočava sa sličnim problemima. Kada je promijenila ime, uslijedila je i tužba od strane kompanije „MetaX“ prošle godine zbog kršenja zaštićenog znaka, prenosi „Telegraf“.