Google testira novu funkciju „IP zaštite“ za Chrome pregledač, koja poboljšava privatnost korisnika maskiranjem njihovih IP adresa uz pomoć proxy servera.

Kako su rekli, zbog potencijalnih zloupotreba IP adresa za praćenje njihovih „vlasnika“, iz kompanije gledaju kako najbolje da uspostave ravnotežu između obezbjeđivanja privatnosti korisnika i osnovnih funkcionalnosti.

Iako su IP adrese rizik za praćenje, one su takođe neophodne za ključne internet funkcionalnosti kao što su rutiranje saobraćaja, prevencija prevara i drugi vitalni mrežni zadaci.

Primjenom „IP zaštite“ Google planira da usmjerava saobraćaj trećih strana sa određenih domena koristeći proxy, čineći IP adrese korisnika nevidljivim za te domene, prenio je sajt Bleeping Computer.

Kako se ekosistem bude razvijao, tako će se razvijati i „IP zaštita“, prilagođavajući se kako bi nastavila da štiti korisnike od praćenja na više lokacija i dodajući dodatne domene u proxy saobraćaj.

„Chrome ponovo uvodi predlog za zaštitu korisnika od praćenja na više lokacija putem IP adresa. Ovaj predlog je proxy za privatnost koji anonimizuje IP adrese za kvalifikovanje saobraćaja“, stoji u opisu funkcije.

U početku, zaštita će biti opcionalna, a uvodiće se u fazama kako bi bila prilagođena na osnovu rezultata i korisničkog iskustva.