Pojavile su glasine da će Galaxy S24 serija imati ugrađen generativni AI

 

Iako kompanija nije zvanično potvrdila da će Galaxy S24 biti njihov prvi model koji će imati ugrađen generativni AI, naveli su da će najmanje jedan od njihovih modela za sljedeću godinu moći da se podiči sa tom opcijom.

Samsung je, svoju zainteresovanost za generativne AI proizvode objavio na konferenciji održanoj prije nekoliko dana, piše Bgr.

„Radimo na uvođenju AI tehnologije kao novog iskustva u naše uređaje“, rekao je Samsung. Kompanija je napomenula da planira ponuditi generativne AI značajke od 2024. bez pridržavanja čvrstog vremenskog okvira.

Obzirom da postoje indicije da će Galaxy S24 biti predstavljen u januaru, vjeruje se da će novi Samsung-ov flegšip model biti glavni kandidat za to. Drugi potencijalni kandidati su Galaxy Z Fold6 i Z Flip6, koji se očekuju sredinom sljedeće godine.

Nisu objavljeni detalji koja vrsta generativnih AI opcija će biti dostupna, kao ni da li će se to uraditi u partnerstvu sa ChatGPT ili nekom drugom kompanijom. Moguće je da bude i njihov nedavno predstavljeni generativni AI model pod nazivom Samsung Gauss. Jedino što se zna je da će ta opcija biti ugrađena i dostupna bez povezivanja telefona na Cloud. To je ujedno i ključna informacija, jer povećava privatnost korisnika dok upotrebljava AI proizvod.

Procesiranje AI upita na samom uređaju znači da korisnički podaci neće dolaziti do Samsung-ovih servera, kao i da uređaj tokom tog procesa neće morati da bude povezan na Internet. Naravno, u tom slučaju, softver neće biti u stanju da ponudi odgovore koji se zasnivaju na podacima sa mreže.

Jasno je da će za interno procesiranje AI upita biti neophodni napredni čipseti sposobni da u (skoro) realnom vremenu obave taj posao, a upravo objavljeni Snapdragon 8 Gen 3 čipset mogao bi da pomogne u takvim zadacima.

Ništa ne sprečava Samsung da ponudi AI funkcionalnost i na telefonima srednje klase. Jedino što bi u tom slučaju upiti bili obrađivani u cloud-u, umjesto na samim uređajima. Na osnovu svega toga, možemo da kažemo da bi generativni AI mogao bi da bude sljedeća velika stvar koja će odvajati premijum telefone od ostalih (jeftinijih) modela.

 

Trka sa Apple-om i Google-om

 

Očekivuje se da će Samsung htjeti ove opcije da objavi što je prije moguće, naročito zbog glasina da Apple ulaže velika sredstva u svoje Apple GPT iskustvo koje će pokretati generativne AI funkcije na budućim iPhone uređajima. Takođe postoki mogućnost da Apple želi da Apple GPT radi u nekom svojstvu na modelima iPhone 16 sljedeće godine. Samsung vjerojatno ima slična očekivanja.

Na kraju, generativna vještačka inteligencija na uređaju otvara vrata ličnoj vještačkoj inteligenciji. Onakav kakav Google počinje da nudi s Bardom i njegovim Pixel 8 telefonima.

(IT mixer)