Samsung je po prvi put javno predstavio sopstveni generativni AI model pod nazivom Samsung Gauss

 

Samsung Gauss je generativni AI model južnokorejskog tehnološkog giganta, koji je nazvan po poznatom matematičaru Karlu Fridrihu Gausu koji je uspostavio teoriju normalne distribucije, popularno poznatu kao zvonasta kriva.

Naziv „odražava Samsungovu krajnju viziju modela, a to je da crpi iz svih fenomena i znanja u svijetu kako bi se iskoristila moć vještačke inteligencije za poboljšanje života potrošača svuda“, rekla je kompanija tokom Samsung AI Foruma. To je godišnji AI forum koji Samsung Research i Samsung Advanced Institute of Technology organizuju za stručnjake i akademike od 2017. u Seulu.

 

Samsung Gauss iz tri dijela

 

Samsung Gauss sastoji se od Samsung Gauss Language, Samsung Gauss Code i Samsung Gauss Image, piše ZD Net.

Prema tehnološkom gigantu, Language je generativni jezički model dizajniran da poveća efikasnost rada pomažući u zadacima kao što su pisanje e-pošte, sumiranje dokumenata i prevođenje, rekao je Samsung. Takođe može poboljšati korisničko iskustvo pružanjem pametnije kontrole uređaja kada se primjenjuje na proizvode. Sam model se sastoji od različitih modela koji se mogu primijeniti u oblaku i na uređaju.

Kod i pomoćnik za kodiranje koji se zove Code, na kome se zasniva, napravljen je za interni razvoj softvera u kompanijama. Omogućava programerima da lako i brzo kodiraju i podržava funkcije kao što su opis koda i generisanje test slučajeva preko interaktivnog interfejsa, rekao je Samsung.

U međuvremenu, Image može lako da generiše i uređuje slike, omogućavajući primjenu stilskih promjena, dodataka i konverziju slika niske rezolucije u slike visoke rezolucije, dodao je tehnološki gigant.

Ovi modeli se mogu primijeniti na uređaju kako bi zaštitili privatne podatke potrošača, dok Samsung takođe radi na obezbjeđivanju bezbjedne upotrebe vještačke inteligencije preko sopstvenog AI Red Team-a, koji razmatra pitanja bezbjednosti i privatnosti koja mogu nastati tokom prikupljanja podataka, razvoja AI modela, implementacije usluge, i kroz generisane rezultate.

(IT mixer)