Apple već radi na sljedećoj generaciji svojih operativnih sistema, odmah nakon završetka konferencije za developere. Procurile su informacije koje otkrivaju kodna imena za nadolazeća ažuriranja za iOS, macOS, watchOS i visionOS. Iako su detalji još uvijek tajna, kodna imena daju naslutiti Apple-ov fokus i otvaraju prostor za mnoga nagađanja.

Prema Bloombergovom novinaru Marku Gurmanu, „kompanija već razvija hardverske proizvode za sledeću godinu i potreban joj je softver za početak testiranja uređaja.“

Kodna imena „Luck“, „Cheer“, „Nepali“ i „Discovery“ pripadaju sljedećim verzijama iOS-a (verzija 19), macOS-a (verzija 16), watchOS-a (verzija 12) i visionOS-a (verzija 3). Iako ova imena ne otkrivaju mnogo konkretnih detalja, već su započele spekulacije.

„Luck“ bi mogao ukazivati na poboljšane performanse i pouzdanost, kao i bolje korisničko iskustvo. „Cheer“ bi mogao sugerirati fokus na jednostavnost korišćenja, moguće uvodeći nove funkcije pristupačnosti ili intuitivniji interfejs. Kodno ime „Nepali“ izaziva znatiželju, moguće ukazujući na dodavanje nepalskog jezika u watchOS, proširujući Apple-ov globalni domet. „Discovery“ u kontekstu visionOS-a nagovještava potencijal za razvoj proširene stvarnosti, možda kroz nove AR funkcije koje bi poboljšale mogućnosti pametnih naočara ili drugih AR uređaja, prenosi B92.

Apple tradicionalno drži detalje o dolazećim ažuriranjima softvera u velikoj tajnosti do njihovog zvaničnog predstavljanja na godišnjoj Svjetskoj konferenciji developera (WWDC), obično u junu. Iako su detalji za sada misterija, jasno je da Apple mora staviti fokus na inovacije kao nikada ranije.

Razvoj ovih operativnih sistema i pripadajućeg hardvera mora biti na najvišem nivou, jer je primijećeno da Apple nije imao revolucionarne ideje u posljednje vrijeme. Takođe, konkurencija je sve jača, uključujući startapove i Evropsku komisiju koja prati njihov rad.