Kupovina polovnog automobila može biti rizična, jer mnogi ljudi postanu žrtve prevaranata i izgube novac. Nedavno se pojavila priča u Srbiji da je kupac izgubio depozit od 500 evra zbog prevare. Stručnjak za automobilizam u Centru za pomoć carVertical objašnjava da su ovakve vrste prevara česte na tržištu polovnih vozila i dijeli savete kako ih izbjeći.

Ovo su neke stvari na koje treba da obratite pažnju:

  • Hitnost: Budite skeptični prema prodavcima koji tvrde da imaju hitan odlazak ili konkurentske kupce.
  • Nevjerovatne ponude: Provjerite tržišne cijene – ako djeluje previše dobro da bi bilo istinito, vjerovatno i jeste.
  • Plaćanja prije sastanka: Ne šaljite depozite niti bilo koja druga plaćanja pre provere automobila i dokumenata uživo.
  • Sumnjivi linkovi: Izbjegavajte klikanje na linkove ili priloge nepoznatih prodavaca automobila, jer se mogu koristiti za izvlačenje ličnih informacija ili novca.
  • Lažni identiteti: Prevaranti mogu koristiti lažne ili ukradene identitete da bi pokušali da dokažu svoju legitimnost.
  • Upitna plaćanja: Budite oprezni sa prodavcima koji traže plaćanje preko netradicionalnih metoda i stranih bankovnih računa.

„Trebalo bi da prenosite novac putem servisa trećih strana samo kada ste lično upoznali prodavca i proverili njihov identitet. U suprotnom, možda šaljete novac na ukradeni račun. Ove vrste prevara su popularne kako na portalima za oglase, tako i na Facebook Marketplace-u. Navedena platforma nije moderirana od strane ikoga (kao što su sajtovi za oglase) i popularno je mesto za prevarante,“ objašnjava Matas Buzelis, stručnjak za automobile i glavni direktor komunikacija carVertical.

U nastavku saznajte više detalja.

carVertical banner - sponsored

 

Sticanje povjerenja kupca uz pomoć lažne lične karte

Prevaranti širom svijeta koriste različite taktike kako bi prevarili kupce da im uplate novac, pa bi vozači koji traže vozila na oglasnim portalima trebalo da budu oprezni. U nedavnom slučaju, prodavac je tvrdio da se automobil nalazi u drugoj zemlji i da mu je potreban depozit pre nego što ga preuzme.

Iako ovo već zvuči sumnjivo, prodavac je dostavio slike svoje lične karte iz BiH kako bi stekao povjerenje kupca. Međutim, nakon što je novac prebačen, prodavac je nestao i obrisao oglas o automobilu.

Gotovo da je sigurno da su dokumenti koje je prodavac dostavio kupcu bili ukradeni kako vlasti ne bi mogle da uhvate kriminalce.

 

Kako prepoznati prevarante na oglasnim portalima

Prevaranti koriste različite tehnike društvenog inženjeringa kako bi stekli povjerenje i prevarili kupce da im uplate novac. Međutim, uz malo zdravog razuma i uz pomoć sljedećih savjeta, kupci se mogu zaštititi od prevare.

 

Stvaranje osjećaja hitnosti

Prevaranti uvek stvaraju osećaj hitnosti kako bi kupac doneo spontanu odluku bez previše razmišljanja. Tvrdnje da već postoji drugi kupac koji želi da kupi automobil ili da prodavac napušta zemlju i nema vremena za lični susret trebalo bi uzeti sa rezervom.

„Prevaranti obično postavljaju automobile za kojim postoji velika potražnja na portale kako bi privukli pažnju kupaca i kako bi cijela procedura trajala što kraće. Ako vas prodavac požuruje da donesete odluku, to bi trebalo da bude veliki znak upozorenja“, objašnjava Matas Buzelis, stručnjak za automobile i glavni direktor komunikacija carVertical.

 

Suviše dobro da bi bilo istinito

Kada se popularni model prodaje ispod prosječne tržišne cijene, to može izazvati sumnju. Često to znači da ovaj automobil ima skrivena oštećenja ili lažnu kilometražu. U najgorem slučaju, vozilo može biti korišćeno kao mamac za privlačenje kupaca kako bi se ukrao njihov novac.

Buzelis savjetuje da se pre stupanja u kontakt s prodavcima obavi temeljno istraživanje kako bi se razumeo cjenovni raspon određenog modela. Ako ponuda izgleda suviše dobro da bi bila istinita, najbolje je odustati.

 

Zahtjevanje depozita ili čak cjelokupnog plaćanja

Prevaranti mogu zahtjevati depozit (kao što je bio slučaj u nedavnoj priči) ili čak cjelokupno plaćanje za automobil. Ako prodavac tvrdi da nema vremena za probnu vožnju i nagovara kupca da plati vozilo pre nego što ga vidi lično, to je definitivno prevara.

„Kupovina automobila putem interneta od ovlašćenih dilera je normalna praksa. Međutim, izbjegavajte privatne prodavce koji ne žele da se sastanu lično i traže plaćanje unapred“, savjetuje Buzelis.

Opšte pravilo je da kupci ne bi trebalo da šalju novac prodavcima dok se ne sastanu lično, provjere sve dokumente vozila i potpišu ugovor.

 

Slanje sumnjivih linkova

Prevaranti često navedu kupce da kliknu na zlonamerne linkove ili priloge u SMS porukama ili e-pošti. Mogu lagati da će kupac vidjeti više slika vozila ili da će ih link uputiti na veb sajt za plaćanje.

Međutim, ovo je popularan način krađe ličnih informacija, uključujući ime, adresu, informacije o kreditnim karticama, lozinke i još mnogo toga.

 

Plaćanja putem aplikacija

Kada se kupuje automobil recimo u Srbiji, očekuje se transfer na lokalni bankovni račun u Srbiji. Međutim, ako prodavac koristi međunarodne bankarske usluge ili aplikacije, to može izazvati sumnju.

„Novac biste trebali prenositi putem usluga aplikacija samo kada ste se lično sastali sa prodavcem i proverili njegovu ličnu kartu. U suprotnom, može se desiti da pošaljete novac na ukradeni račun. Ovakve vrste prevara su popularne i na oglasnim portalima i na platformi Facebook Marketplace. Ova platforma nema moderatora (kao oglasne veb stranice) i često je mesto na kojem se nalaze prevaranti“, kaže Buzelis.

Prateći ove mjere opreza, vozači će moći da kupe automobil bez problema. Međutim, važno je proveriti istoriju automobila pre kupovine, obaviti probnu vožnju i odvesti ga na pregled u ovlašćeni servis.

 

Provjerite na carVertical brzo i jednostavno istoriju i pravu kilometražu automobila koji imate namjeru kupovati – ne dozvolite da vas varaju.