Nedavno istraživanje kompanije za automobilske podatke carVertical, otkrilo je najviše oštećenih automobila u Srbiji, sa BMW vozilima koja zauzimaju prvo mjesto na listi. Ovo oslikava trendove i u drugim zemljama, jer je BMW najoštećeniji brend na globalnom nivou. Sa druge strane spektra je Peugeot, koji najmanje ulazi u saobraćajne nesreće u Srbiji. Nakon istraživanja podataka o šteti tokom poslednjih 12 meseci, pretraga je takođe otkrila da Mercedes-Benz, BMW, i Volkswagen imaju najveću vrednost štete.

 

Dvije trećine BMW automobila učesvovalo je u nezgodi

 

66% svih proverenih BMW vozila na carVertical-u u Srbiji je oštećeno. Audi 47%, Mercedes-Benz 45,4% Škoda 40,1% i Volkswagen 37,7% se često oštećuju, što sugeriše da bi kupci trebali da budu oprezni kada kupuju ove automobile.

carVertical banner - sponsored

BMW je dospeo na vrh liste najoštećenijih vozila, ne samo u Srbiji, već i u drugim državama širom svijeta.

Marke vozila po dostupnoj istoriji oštećenja
Marke vozila po dostupnoj istoriji oštećenja

“BMW je veoma poželjan brend automobila, ali uprkos tome što je vrhunski proizvođač vozila, starije i pristupačnije modele često kupuju mladi i neiskusni vozači. Takođe, prema navodima osiguravajućih kompanija, vozači BMW-a skloniji su rizikovanju tokom vožnje. Dakle, nije ni čudo zašto je na vrhu liste marki automobila sa najučestalijim događajima oštećenja,“ objašnjava Matas Buzelis, stručnjak za automobile i šef komunikacija u carVertical-u.

Automobili koji su pretrpjeli ozbiljna oštećenja u prošlosti mogu biti podložniji povremenim kvarovima i zahtevaju veće popravke. Da ne pominjemo da u nekim slučajevima njihova bezbjednost može biti ugrožena. Pravilno istraživanje istorije vozila putem online izvora značajno smanjuje rizik od nabavke automobila s neželjenim nedostacima, što će vam takođe uštediti novac.

Vlasnici automobila takođe treba da provere istoriju svojih vozila, da bi saznali da li postoje neka skrivena oštećenja, koja bi mehaničar trebao da ispita temeljnije.

Automobili marke Peugeot najmanje se oštećuju u Srbiji – oštećeno je samo 25.8% svih vozila pregledanih na carVertical-u. Fiat 26,6%, Renault 27,5%, Citroën 28.1% i Mazda 30,3% takođe ne zaostaju mnogo.

Neki automobili se češće oštećuju

 

U vezi sa dokumentacijom o šteti, neki brendovi automobila u Srbiji imaju veći broj slučajeva zabilježenih u svojim istorijskim izveštajima. Prosječan BMW, proveren na carVertical-u, imao je 2,3 evidencije oštećenja, a slede Audi sa 1,93, Mercedes-Benz 1,88, Škoda 1,85 i Ford sa 1,81.

“Potpuno je normalno da automobil učestvuje u nesreći jednom u pet godina. To takođe može biti povezano sa kilometražom. Međutim, vozila sa višestrukim evidencijama teških oštećenja, često su problematična za posedovanje ili održavanje. Iznenađujuće, carVertical otkrio je da ove godine najveći broj štetnih događaja za pojedinačni auto pripada Volkswagen Passat-u. To specifično vozilo ima čak 32 slučaja oštećenja u svom izveštaju”, kaže Buzelis.

Vozia marke Renault, najmanje učestvuju u nesrećama – prosečan model Renault automobila imao je 1,5 evidenciju oštećenja na carVertical-u, Citroën – 1,53; Peugeot – 1,54; Fiat – 1,58; i Opel – 1,66.

Ovi proizvođači fokusiraju se na proizvodnju automobila ekonomske klase, koje ljubitelji brzine obično izbegavaju, pa ređe završavaju u nesrećema.
Automobili Mercedes-Benz, BMW i Volkswagen obaraju rekorde po najskupljim štetama u Srbiji

U Srbiji, Mercedes-Benz – 458,604 dinara, BMW – 437,039 dinara i Volkswagen – 411,138 dinara, imaju najveću prosječnu štetu. Dok male ogrebotine nisu nešto o čemu treba brinuti kada tražite automobil za kupovinu, o većim oštećenjima trebali biste da razgovarate sa profesionalnim mehaničarima, kako biste izbegli probleme u budućnosti.

Marke vozila po prosječnom oštećenju
Prosječna šteta po markama vozila

Vozila prestižnih marki obično imaju veću prosječnu vrijednost štete u poređenju sa automobilima ekonomske klase, pa čak i mala oštećenja mogu koštati stotine hiljade dinara za popravku.

U zavisnosti od marke vozila, popravljanje istog oštećenja može koštati drugačije. Automobili market Dodge imaju najveću prosječnu vrijednost štete u svijetu – 696,754 dinara, a slijedi Porsche 613,659 dinara i Tesla 573,811 dinara.

Metodologija

Istraživanje carVertical-a ispitalo je stvarne izveštaje o istoriji automobila, koje su korisnici kompanije prikupilii od oktobra 2022. godine, do oktobra 2023. godine. Štete navedene u njima su grupisane po brendu automobila, analizirane, pretvorene u procente i rangirane. Obrada miliona provjera istorije automobila, omogućava kompaniji da vidi trendove, uvide, i predviđanja tržišta polovnih automobila.

 

Provjerite na carVertical brzo i jednostavno istoriju i pravu kilometražu automobila koji imate namjeru kupovati – ne dozvolite da vas varaju.