Mercedes-Benz je na Međunarodnom sajmu automobila u Minhenu predstavio koncept CLA klase, električni automobil koji će imati domet do 750 km

 

Mercedesov koncept CLA klase (Mercedes-Benz Concept CLA Class) je izgrađen na takozvanoj Mercedes-Benz modularnoj arhitekturi (MMA), novoj platformi koju je dizajnirao njemački automobilski gigant za električne automobile.

Asortiman će se sastojati od ukupno četiri nova modela — kupe sa četiri vrata, karavan i dva sportska terenska vozila.

Mercedes tvrdi da će automobil imati domet od 750 kilometara (466 milja) sa jednim punjenjem. Kompanija takođe tvrdi da se za samo 15 minuta baterija može napuniti tako da automobil može da pređe 400 kilometara.

carVertical banner - sponsored

Mercedes kaže da njegov novi automobil ima veliki domet zahvaljujući „inovativnoj bateriji“ koja uključuje više silicijum oksida za bolju gustinu energije ili količinu energije uskladištene u bateriji po jedinici mase.

Mercedes-Benz je koristio brojne održive materijale za izradu automobila, uključujući bio-proizvedenu tkaninu od bambusovih vlakana i čelik i aluminijum proizveden tehnologijom koja stvara manji ugljenični otisak.

Mercedes-Benz Concept CLA Class

Pored ovih karakteristika, Mercedes CLA klasa dolazi sa zanimljivim dizajnom eksterijera i enterijera, atraktivnim LED svjetlima u vidu prepoznatljivog „prizora” sa logotipa kompanije, i obiljem inovacija na instrument tabli.

 

Sopstveni operativni sistem

 

Kompanija je saopštila da razvija sopstveni operativni sistem za automobil pod nazivom MB.OS. Ovo će pomoći u pokretanju različitih funkcija od ogromnog ekrana preko instrument table do glasovnog asistenta u automobilu.

Takođe će omogućiti da se aplikacije trećih strana, kao što su vaše omiljene aplikacije za striming muzike ili videa, integrišu u vozilo.

“Ova vlasnička arhitektura od čipa do oblaka predstavlja potpuno novi pristup za kompaniju i bit će u velikoj mjeri skriveni, ali definišući aspekt svih njenih budućih vozila,” navodi Mercedes-Benz u saopštenju za javnost.

Tradicionalni proizvođači automobila kasne iza Tesle na softverskom frontu. Ovo je pokušaj Mercedesa da pokaže da ga sustiže.

Za razliku od većine konceptnih automobila, ovaj električni automobil će biti u serijskoj proizvodnji i trebalo bi da bude u prodaji prije kraja 2024. godine.

Još nije otkrivena cijena za koju će se automobil prodavati, ali sigurno neće biti jeftin.

(IT mixer)