Vještačka superinteligencija (AGI) ne bi morala da upotrebi nuklearno oružje da bi zavladala svijetom, jer bi elektromagnetski puls izbrisao i dio njenog postojanja

 

Džejms Kameron, reditelj filma „Terminator„, vjeruje da bi vještačka superinteligencija morala da uradi upravo ono što radi sada – da nas učini zavisnim od elektronskih uređaja.

Dodao je da je to, prema njegovom mišljenju, kao predavanje ključeva tehnodiktaturi ili autoritativnom režimu kojim bi upravljao superkompjuter za sopstvene interese.

„Upravo to vidim kao novu trku u naoružanju – onaj ko prvi dođe do takve superinteligencije imaće svjetsku dominaciju“, rekao je Kameron za CNN.

Istakao je kako je prema njegovom mišljenju, veoma teško reći da se tako nešto već ne događa.

„Ništa što se događa nema mi smisla. Kako možemo da znamo da nama ne manipuliše neka vještačka inteligencija koja je već razvijena, a za koju ni ne znamo da postoji?“, pita reditelj.

Na pitanje da li ga nove tehnologije plaše ili uzbuđuju, Džejms Kameron kaže:

„Rekao bih da me trenutno više plaši nego uzbuđuje. Do sad smo koristili nekoliko alata vođenih vještačkom inteligencijom, ali za veoma specifične stvari tokom snimanja Avatara. Najviše za ubrzavanje rada i povećanje tačnosti prenošenja izraza lica glumaca u animaciju. Željeli smo da budemo što tačniji. Ali, smjer u kojem se stvari kreću zaista hrani naše najveće društvene strahove da – ne možemo vjerovati onome što vidimo. Pogotovo sa deepfakes i chatbot-ovima, nećemo moći da vjerujemo našim izvorima informacija, a biće sve teže i teže kako stvari budu odmicale.“

„Vidjećete video koji je veoma uvjerljiv, ali nećete biti sigurni da li je stvaran. Doći ćemo do toga da, ako niste zaista fizički prisutni negdje, kako da znate da je nešto stvarno? Stvara se fenomen logičke krize. Sokrat je rekao da smo u dubokoj pećini i da vidimo samo sjenku onoga što je stvarno. Mislim da je to smjer u kome se krećemo. Nećemo biti sigurni da je ono što vidimo – tačno“, dodaje Kameron.

 

Pozitivne stvari vještačke inteligencije

 

Ali, kada te potencijalno negativne strane ostavi po strani, Kameron je uvjeren da bi vještačka inteligencija čovječanstvu mogla donijeti mnogo dobrog.

„Mislim da AI može da učini puno stvari koje mi ne možemo. Mislim da AGI (vještačka superinteligencija) još uvijek nemamo i više me zanima primjena obične vještačke inteligencije. Naime, sve što smo napravili do sada, sva ta transformativna tehnologija je pretvorena u nekakvo oružje, od nuklearne energije na dalje. A vještačka inteligencija je još snažnija. Dokle god koristimo AI kao razdvojene specijalizovane alate, možemo se osloniti na nju. Ali, onog trenutka kad to postane jedan sistem na koji se mi oslanjamo bez pitanja, postaće poput nove religije“, zaključio je Kameron.

(IT mixer)