Kameron, koji je režirao i bio ko-scenarista naučnofantastičnog akcionog filma „Terminator“ iz 1984. o kiborgu ubici, rekao je da „apsolutno“ dijeli zabrinutosti da je naoružavanje vještačka inteligencija najveća opasnost

 

Kameronov blokbaster „Terminator“ trebalo je da posluži kao upozorenje na opasnost od vještačke inteligencije, a naoružavanje tehnologije u nastajanju moglo bi da ima katastrofalne posljedice.

Novinari CTV News-a upitali su Džejmsa Kamerona da li vjeruje da bi vještačka inteligencija jednog dana mogla da dovede do „izumiranja čovečanstva“, i da je to strah koji dijele čak i neki lideri te industrije.

„Apsolutno dijelim njihovu zabrinutost. Ja sam vas upozorio 1984. godine, i niste me slušali“, rekao je on misleći na njegov film „Terminator“ koji prati kiborg-ubicu kog je kreirao inteligentni superkompjuter poznat kao Skajnet.

Kameron je dalje upozorio:„Naoružavanje AI (vještačke inteligencije) najveća opasnost“.

„Mislim da ćemo ući u ekvivalent trke u nuklearnom naoružanju sa vještačkom inteligencijom. A ako ga mi ne izgradimo, drugi će ga sigurno izgraditi, a onda će to eskalirati”, naveo je on.

U slučaju da se vještačka inteligencija primijeni na bojnom polju, kompjuteri bi se mogli kretati tako brzo da ljudi više neće moći da posreduju, rekao je čuveni režiser, tvrdeći da takva tehnologija neće ostaviti vremena za mirovne pregovore ili primirje.

„Kada imate posla sa takvim potencijalom da on eskalira u nuklearni rat, deeskalacija je glavni cilj. Potreban je taj tajm aut – ali da li će to učiniti? AI neće“, nastavio je Kameron.

Kameron je i ranije je davao slična upozorenja, rekavši da, iako AI može biti prilično sjajan, to bi takođe moglo bukvalno biti smak svijeta. Čak je otišao toliko daleko da je rekao da je vještačka inteligencija mogla da preuzme svijet i da već manipuliše njime, ali mi jednostavno ne znamo, spekulišući da bi kompjuteri sa razumom imali potpunu kontrolu nad svim medijima i svime.

 

Globalna zabrinutost

 

Iako tehnologija tek treba da postigne svjetsku dominaciju, neki vodeći stručnjaci su takođe zvučali zabrinuto u vezi sa vještačkom inteligencijom.

Ranije ove godine, giganti veštačke inteligencije, uključujući OpenAI i Google DeepMind, pridružili su se akademicima, zakonodavcima i preduzetnicima da izdaju saopštenje kojim bi pozvali na ublažavanje „rizika od izumiranja od vještačke inteligencije“, rekavši da bi to trebalo da bude „globalni prioritet zajedno sa drugim rizicima na društvenom nivou kao što su pandemije i nuklearni rat“.

U sličnom otvorenom pismu objavljenom prošlog marta poziva se na šestomjesečnu pauzu u obuci moćnih sistema vještačke inteligencije, rekavši da ih „treba razviti tek kada budemo uvjereni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će se njihovim rizicima moći upravljati“. U izjavi koju je potpisalo više od 1.000 stručnjaka i rukovodilaca – uključujući Ilona Maska i suosnivača Apple-a Stiva Voznijaka – upozorava se da bi vještačka inteligencija mogla da predstavlja duboke rizike za društvo i čovječanstvo.

(IT mixer)