Električni automobil bez vozača Nila dizajniran 3D štampom sa tri točka krstariće putevima koristeći glasovne komande

 

Potpuno električni, automobil bez vozača „Nila“ ima nekoliko karakteristika, koje bi mogle da natjeraju njegove putnike da se vežu.

Osim što nema volan, koncept automobila je vođen generativnim programom vještačke inteligencije, gdje preko šest neuronskih mreža upravlja cijelim vozilom. Omogućavaju gotovo nultu interakciju između čovjeka i automobila a vozilo krstari pomoću glasovne komande.

Potpuno autonomno vozilo pod nazivom NILA dizajnirao je startup Niebla, prenio je Designboom.

carVertical banner - sponsored

Cijelo vozilo je prekriveno geometrijskim oblicima koji podsećaju na origami tehnike. Niebla takođe navodi da vozilo može izgledati „šiljasto i oštro na prvi pogled“, ali uvjeravaju da je njegova površina mekana poput sunđera. Ovakva tekstura je omogućena korišćenjem nespecifične tehnike 3D štampanja, a cjelokupni dizajn NILA-e inspirisan je pejsažima Los Anđelesa.

NILA dizajnirao je startup Niebla
Nila

NILA je posebna i po tome što ima samo tri točka, dva naprijed i jedan pozadi. Vrata za ulazak u vozilo su zapravo kupola koja se otvara kao da putnici ulaze u kokpit. Sjedišta, nalik na klupu, mogu da prime do dvije osobe bez naslona za ruke kako bi se oslobodilo više prostora.

Funkcija za koju osnivač i programer Niebla Daniel Nieblas navodi da može biti odlična karakteristika je UI/UX panel automobila koji zamjenjuje tradicionalnu kontrolnu tablu.

U vozilu se ekran proteže od vrata do vrata, zauzimajući cijelu kontrolnu ploču i udvostručujući se kao infotainment za putnike.

the terminal

Nazvan „Terminal“, ima virtuelnu seriju kontrolnih panela i njime se upravlja bez ikakvih ključeva ili mehaničkih dugmadi. Putnici aktiviraju kontrole koristeći svoj glas ili dodirujući opcije na ekranu. Oni mogu da koriste ekran za gledanje filmova, upućivanje video poziva i da naručuju hranu telefonskim pozivom.

 

Virtuelni ključ

 

Električni automobil iz 3D štampača NILA posjeduje virtuelni umjesto fizički ključ za pokretanje vozila.

Automobil bez vozača otvara se pomoću namjenske aplikacije u kojoj putnici mogu da planiraju i zakažu cijelo putovanje koristeći glas ili tekstualnu poruku. Koristeći aplikaciju, oni mogu da usmjere automobil prema željenom parking mjestu ili mu narede da ode do najbliže stanice za punjenje.

Niblas dodaje da je sa NILA-om cilj da se stvori autonomno vozilo nivoa V, koje je dovoljno pristupačno za vožnju u širem području Los Anđelesa do početka 2024. „Polimaker“ je odgovoran za segment 3D štampanja ovog vozila.

NILA dizajnerski tim trenutno izvodi različite testove simulatora da bi pokazao punu održivost njihovog generativnog AI programa.

(IT mixer)