Prvi njemački električni automobil iz 3D-štampača zove se „Loki“ (LOCI) i ima jedno sjedište i otvorenu karoseriju. Motor – još nema. U ovom trenutku je više skulptura nego funkcionalno vozilo. Ali uskoro će biti spreman za vožnju.

Efikasan, digitalan, autonoman. To je automobil budućnosti. Barem za berlinsku startap firmu BigRep.

Prototip Loki (LOCI) je prvi električni automobil koji je kompletno proizveden iz 3D-štampača
Prototip Loki (LOCI) je prvi električni automobil koji je kompletno proizveden iz 3D-štampača

Automobil još nema motor, dobiće ga u toku godine i tek tada će biti moguća i testiranja.

Pročitajte još:

Istraživači se slažu u ocjeni da automobili iz 3D-štampača moraju postati dio svakodnevne proizvodnje i promjene u masovnoj proizvodnji su neizbježne.

Samo tako, kažu, industrija i u budućnosti može da bude konkurentna, da ispunjava želje kupaca, da ispuni norme za emisiju štetnih gasova – i da štedi dragocjene resurse.

Ovaj 100% 3D štampani podcar rješava izazove transporta na lokalnoj razini, nudeći efikasnu prilagodljivost za bilo koju primjenu u bilo kojoj zemlji svijeta umjesto globalno rezano i lijepljeno rješenje.

Loki (LOCI) prototip 3D štampanog automobila je izgrađen sa samo 14 jedinstvenih dijelova i dimenzija je svega 85cm x 146cm x 285cm, s tim da je najveći pojedinačni dio dimenzija 1000 x 600 x 700 mm. Svi dijelovi su odštampani pomoću aditivnog sistema BigRep PRO, BigRep Studio G2 ili BigRep ONE. Automobil prikazuje mogućnosti 3D štampanja i inženjerske klase za industrijsku proizvodnju: školjka je štampana BigRep-ovim PRO HT-om, za dizajn bezzračnih guma su se odlučili za TPU, branici su kreirani s PLX-om, a grede i zglobovi s PA6 / 66 . Svi ovi materijali su open source, kompatibilni sa bilo kojim FFF 3D štampačem odgovarajućeg prečnika (uključujući desktop) i dostupni su za kupovinu putem BigRep-ove Internet trgovine.

Pogledajte kratku reportažu o ovom prototipu električnog auta nazvanom Loki (orig. LOCI) koju je pripremio Deutsche Welle.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.