Sony konceptni automobil Vision-S električna je limuzina namijenjena prikazivanju tehnoloških dostignuća japanskog konglomerata: od zabavne elektronike do kamera i senzora

 

Sony konceptni automobil Vision-S ima čak 33 različita senzora iznutra i van automobila, nekoliko širokih ekrana, 360 audio i stalnu povezanost, a neke dijelove izradili su igrači poput BlackBerryja i Boscha. Pokreće ga i ‘novodizajnirana EV platforma’ koju je, navodno, konstruisao proizvođač automobilskih dijelova Magna.

Spolja, Sonyjev konceptni automobil podsjeća na Porscheove modele, naročito oko farova, a gledan s boka nalikuje Lucid Motorsovom modelu Air, automobilu koji je osmislio Peter Rawlinson, čovjek zaslužan za izgled Tesline limuzine S, piše The Verge.

Iznutra, Vision-S ima ekran koji se proteže duž instrumentne ploče i nalik je onom koji kineski startup Byton postavlja u svoje automobile. Putnici na zadnjoj klupi mogu gledati u ekrane, ugrađene u naslone za glavu na prednjim sjedalima.

‘Ovako mi zamišljamo budućnost mobilnosti’, rekao je izvršni direktor Sonyja Kenichiro Yoshida.

Kompanija je automobil najavila na kraju svoje konferencije za novine na CES-u, na kojoj je predstavila i logotip za nadolazeći PlayStation 5.

Zasad ostaje nepoznato namjerava li Sony, ili Magna, pokrenuti i serijsku proizvodnju ovog, zasad konceptnog automobila ili će možda svoj koncept prepustiti drugim proizvođačima.

U svakom slučaju, Sony namjerava ulagati u tehnologije vezane uz samohodne automobile, uključujući LIDAR i Time-of-Flight kamere. Riječ je o visokoosjetljivim CMOS senzorima visokog dinamičkog raspona i uređajima koji precizno mjere udaljenosti kako bi se dobio precizan 3D prikaz prostora.

Fuzija tehnologija omogućila bi rano i precizno prepoznavanje okoline, čak i u zahtjevnim uslovima poput magle, pozadinskog osvjetljenja i noćne vožnje.

(The Verge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.