Boeing i Porsche žele biti spremni za budućnost u kojoj će klasične taksije zamijeniti letjelice koje će polijetati i slijetati vertikalno.

Budućnost automobilskog tržišta mogla bi donijeti radikalne promjene, a velike kompanije već sada pripremaju se za te novitete i ulažu mnogo novca u istraživanje i razvoj kako bi budućnost dočekale spremne.

Neki od tih potencijalnih budućih trendova uključuju električna i autonomna vozila, ali i promjenu načina razmišljanja ljudi koji više neće kupovati automobile, već ih unajmljivati po potrebi.

Takođe, osim po cesti, automobili bi trebali i da polete, a za to im neće trebati aerodromska pista jer bi trebali da polijeću i slijeću – vertikalno.

Pročitajte još: Evropska komisija usvojila pravila za dronove

Neke avionske i automobilske kompanije već testiraju tržište i rade na razvoju takvih letećih vozila – u nekim slučajevima to su automobili koji će moći da polete, dio kompanija eksperimentiše s vozilima poput taksi-dronova, a neke kompanije kao budućnost prevoza vide upravo letjelice poput malih vazduhoplova koje će moći vertikalno polijetati i slijetati.

Velike kompanije poput Airbusa, Audija, Ubera i drugih već neko vrijeme istražuju to tržište, a ovog tjedna nove planove za razvoj letećih taksija objavili su i Boeing i Porsche.

U sklopu saradnje, američki vazduhoplovni gigant i njemački luksuzni automobilski brend „analizirat će tržišni potencijal premium zračnih vozila“ i njihovu moguću upotrebu u prenatrpanim gradovima i metropolama, objavili su iz tih kompanija.

Boeing i Porsche bi trebali početi s razvojem konceptnog letećeg vozila koje bi u urbanim sredinama u budućnosti moglo zamijeniti klasične taksije, a pokretaće ga, naravno, električni motor.

Detlev von Platen iz Porschea prilikom najave saradnje komentarisao je da njegova kompanija želi postati vodeći brend u kategoriji premium mobilnosti, što bi u budućnosti moglo značiti otvaranje „trećoj dimenziji putovanja“. Dodao je da kombinacijom snage dvije vodeće globalne kompanije žele da osvoje „potencijalni ključni tržišni segment budućnosti“.

Boeing je dosad sklopio partnerstvo s kompanijom Kitty Hawk, u koju je novac uložio Larry Page i koja razvija leteće automobile, a njihova podružnica Aurora Flight Science razvija leteće vozilo koje takođe može polijetati i slijetati vertikalno.

Dalek je put od prototipova i razvoja takvih letećih vozila do njihove komercijalne primjene, ali s obzirom na to koliko se novca ulaže te koje kompanije razvijaju leteće automobile, čini se kako budućnost zaista pripada takvom obliku prevoza.

(Reuters)