Evropska komisija 24. maja usvojila je pravila na razini Evropske unije po pitanju bespilotnih letjelica, odnosno, dronova. Sve s ciljem povećanja sigurnosti u vazdušnom prometu, koji svakodnevno bilježi sve veći broj tih letjelica.

Međutim, bitno je osigurati i zaštitu ljudima na tlu, s obzirom da dronovi nisu opasni samo u vazduhu, ukoliko ih se ne reguliše na adekvatan način. Zato, istorijska je odluka usvojiti pravilnik na razini cijele Evropske unije. Jer, on će vrijediti za profesionalce i „rekreativce“, što znači da svi moraju poštovati propisane kriterije.

Nakon nedavno donesenih tehničkih preduslova za bespilotne letjelice, Komisija je ostvarila ključan cilj u okviru svoje Strategije vazduhoplovstva za Evropu, kojom se želi održati najvii nivo sigurnosti i podržati konkurentnost evropske avioindustrije.

„Evropska unija sad ima najnaprednija pravila na svijetu. Njima će se utrti put sigurnim i ekološki prihvatljivim letovima bespilotnih letjelica. Ujedno se donose preko potrebna pojašnjenja za poslovni sektor i za inovatore diljem Europe koji se bave bespilotnim letjelicama“, rekla je izaslanica za saobraćaj Violeta Bulc.

Od 2020. operateri bespilotnih letjelica morat će se registrovati pri nadležnim nacionalnim tijelima i države članice moći će definisati tzv. zone zabrane letenja u koje, uz pomoć satelitskog određivanja lokacije, neće smjeti ulaziti bespilotne letjelice. Zone zabrane letenja mogu pritom obuhvatati aerodrome i gradska središta.

Također, vlasnici dronova lakših od 25 kilograma moći će ih koristiti bez potrebe za dobivanjem dozvola, ali pod zacrtanim uslovima, kao onaj da dron ne smije letjeti više od 120 metara u visinu, da uvijek bude vlasniku u vidokrugu te da se dronom ne leti u blizini ljudi. Takva pravila trebala bi zadovoljiti sve vlasnike dronova jer napokon imaju crno na bijelo što smiju, a što ne smiju i to je veliki korak naprijed za budućnost bespilotnih letjelica.

( ictbusiness)