Apple je sinoć predstavio novi operativni sistem za korisnike iPad-a nazvan iPadOS, koji obećava jedinstvena i moćnija iskustva za iOS uređaje.

Izvedena iz iOS 13, iPadOS 13 obećava moćne nove mogućnosti prilagođene specifično za korisnike iPad-a, uključujući bogatiji višezadaćni rad s podrškom za više prozora za aplikacije, mogućnost prebacivanja između više aplikacija u Slide Over i mnogo poboljšani podijeljeni ekran koji sada omogućava istovremeno radite sa više fajlova iz iste aplikacije. Takođe novi u iPadOS-u je redizajnirani početni ekran koji nudi više informacija na prvi pogled.

iPadOS dolazi sa uveliko poboljšanom aplikacijom „Files“ koja sada podržava uvoz fajlova sa USB pogona, vanjskih diskova i SD kartica, dijeljenje mapa, SMB (Samba) dijeljenje fajlova, Brze akcije za lakše označavanje, rotiranje i kreiranje PDF-ova, podrška za zipovanje i raspakivanje arhiva, lokalnu memoriju i nove prečice na tastaturi. Podrška za Apple Pencil je poboljšana u iPadOS-u tako da možete označiti i poslati čitave web stranice, e-poštu i dokumente.

„iPad transformiše način na koji ljudi rade i izražavaju svoju kreativnost, a sa iPadOS-om ga uzimamo još dalje pružajući uzbudljive mogućnosti koje koriste prednosti velikog platna i svestranosti“, rekao je Craig Federighi, Appleov stariji potpredsednik softverskog inženjerstva. „iPadOS pruža uzbudljive funkcije, uključujući novi početni ekran sa widgetima, snažnijim višezadaćnim radom i novim alatima koji čine upotrebu olovke Apple još prirodnijom.“

 

Podržani uređaji i dostupnost

 

iPadOS nastavlja Appleov san da iPad pretvori u prenosivi računar, tako da predstavlja mnogo očekivano svojstvo u Safari web pretraživaču koji vam omogućava da pretražite Web kao na Mac računaru. Desktop verzije svih sajtova biće predstavljene na vašem iPad-u sa iPadOS-om 13, optimizovanim za unos dodirom i iPad ekranom. Još jedna uzbudljiva funkcija u iPadOS-u je poboljšano uređivanje teksta, što olakšava odabir, kopiranje i lijepljenje teksta iz svih aplikacija i weba.

Naravno, novi Dark Mode za iOS 13 će biti dostupan i u iPadOS-u 13, zajedno sa mnogim drugim odličnim funkcijama kao što je nova plutajuća tastatura sa podrškom za prevlačenje, mogućnost instaliranja prilagođenih fontova, do 60% manjih ažuriranja, do 50% smanjene veličine preuzimanja za aplikacije, brže i brže Face ID otključavanje, poboljšana aplikacija za Photos, potpuno obnovljena Aplikacija Reminders i Prijava s Apple-om (Sign in with Apple).

Novi iPadOS 13 operativni sistem će biti podržan na iPad mini 4, iPad mini 5. generaciji, iPad Air 2, iPad Air 3. generacije, iPad 5. generacije, iPad 6. generacije, iPad Pro 9.7 inča, iPad Pro 12.9 inča, iPad Pro 10.5 inča, iPad Pro 12,9 inča (2. generacija), iPad Pro 11 inča i iPad Pro od 12,9 inča (3. generacija). Prva beta verzija je sada izašla i finalno izdanje će doći ove jeseni kao besplatna nadogradnja.

(IT mixer)