Nedjelju dana nakon što je AMD predstavio svoju novu Radeon “RDNA” grafičku arhitekturu na Computex-u, obnavljajući jezgre GPU-a koje su ranije imale kodno ime “Navi”, to se već proširilo izvan grafičkih kartica. AMD i Samsung su u ponedjeljak objavili partnerstvo kako bi Radeon grafike doveli do mobilnih uređaja. Iznenađenje!

Samsung će platiti AMD-u da koristi Radeon RDNA grafiku u svojim mobilnim uređajima, uključujući pametne telefone, ali pretpostavlja se da sama proizvodi čipove u najsuvremenijim livnicama kompanije.

“Ovo strateško partnerstvo će proširiti domet naših Radeon grafika visokih performansi na tržište mobilne telefonije, značajno proširujući Radeon bazu korisnika i razvojni ekosistem”, rekla je Liza Su, izvršni direktor AMD-a.

A Radeonova stalna ekspanzija izvan tradicionalnih računara je sve veća.

Radeonova grafika
The Radeon RX 5700’s RDNA

Dok Radeonovo tržišno učešće daleko zaostaje za Nvidijinim GeForce grafičkim karticama među PC igračima, postižući samo 14,9% udjela u istraživanju Steam hardvera u maju 2019. godine, AMD ipak tvrdi da će napajati preko 400 miliona uređaja za igre zahvaljujući agresivnom poslovanju.

Radeon ćete naći u Xbox One i PlayStation 4, a Sony je već otkrio da će PlayStation 5 uključiti prilagođeni AMD procesor koji će spojiti Ryzen CPU jezgre i Radeon RDNA grafičke jezgre na jednom čipu. P

rošle godine, Jon Peddie Research (analitička firma koja se specijalizirala za grafičku tehnologiju) kaže da se AMD Radeon GPU-ovi nalaze u 53 posto strojeva za igre kada uzmete u obzir konzole i druge uređaje.

Sada AMD uplivava u potencijalno unosnu novu kategoriju. Samsung komanduje sa više od 45% svih Android tržišnih udjela, po App Brain.

Pored korišćenja Qualcommovih Snapdragon procesora i Adreno GPU-ova u američkim pametnim telefonima, Samsung takođe pravi svoje Exynos mobilne čipove za mnoge od svojih prekomorskih telefona.

Tipično, Samsung-ovi domaći čipovi zaostaju za najnovijim Snapdragonom u brzini i grafici, ali to bi se moglo promijeniti sa Radeonom.

Ali šta je tačno unutar same AMD RDNA grafičke arhitekture? Još nismo sigurni. Kompanija je samo prikazala Radeon RX 5700 grafičku karticu na Computex-u, rekavši da će ponuditi 25% bolje performanse po satu i 50% bolje performanse po vatu od trenutnih Radeon Vega GPU-ova.

(itnews)