Priznavši da je Apple Mac Pro iz 2013. godine bio loš, Apple je još ranije obećao da će sledeća verzija predstavljati povratak modularnijim računarima.

A ona je upravo predstavljena na Apple Worldwide Developers konferenciji, u San Hozeu u Kaliforniji.

Tamo je zvanično predstavljen potpuno novi redizajnirani Apple Mac Pro. Iako novog dizajna, Mac Pro 2019 predstavlja svojevrsni povratak na Appleov klasični izgled.

2019 Mac Pro izgleda kao elektrana koju Apple tvrdi da i jeste. Napravljen je od nerđajućeg čelika, sa aluminijumskim kućištem i Xeon procesorima klase radne stanice do 28 jezgara, do 1.5TB memorije visokih performansi, osam PCIe slotova za proširenje i grafičke arhitekture sa najmoćnijom grafičkom karticom na svetu.

„Zahvaljujući modularnom dizajnu ovo je konfigurabilan i najrašireniji Mac ikada napravljen“, kaže Apple CEO Tim Cook. Ovaj modularni dizajn znači da korisnici mogu kreirati Mac Pro koji zadovoljava njihove zahtjeve, dodajući komponente koje su im potrebne.

To takođe znači da je mnogo lakše nadograditi nego stariji Mac Pro. Tu će biti više opcija za ekspanziju zahvaljujući osam PCI Express ekspanzijskih slotova (dvostruko veći od prethodne generacije Mac Pro kule) i 64 PCI Express staze.

Grafičke opcije uključuju Radeon Pro 580X i Radeon Pro Vega II, koji sadrži do 14 teraflops kompjuterskih performansi i 32GB memorije sa 1TB / s memorijskog propusnog opsega, što je najviša među bilo kojim GPU-om.

Apple takođe nudi Afterburner, akceleratorsku karticu koja će omogućiti Mac Pro da reprodukuje tri 8K RAW video toka ili 12 4K para.

Apple kaže da će novi Mac Pro dobiti 300W snage i vrhunsku termalnu arhitekturu, kao i napredni sistem hlađenja koji mu omogućava konstantan rad, bez ograničenja.

Mac Pro ima ručke za lakše kretanje i može se montirati u rack, koristeći Appleovu rack implementaciju.