Sve je češća pojava da ljudi prijavljuju da dobijaju neočekivan poziv na WhatsApp-u sa nepoznatog inostranog broja

 

Poziv koji stigne na WhatsApp sa nepoznatog inostranog broja predstavlja realnu prijetnju korisnicima i mogu vas izložiti riziku da postanete žrtva prevare ili neovlašćenog pristupa vašim ličnim podacima.

Svakim danom prevaranti otkrivaju nove načine da ovladaju mrežom, zato je poželjno da i korisnici budu budni u traženju najnovijih informacija o prevarama i pronalaženju savjeta za zaštitu podataka.

Međutim, kako reagovati kada dobijete poziv sa nepoznatog inostranog broja na WhatsApp-u?

U nastavku se navode najefikasniji savjeti za zaštitu od prevara kada su u pitanju pozivi i poruke na WhatsApp-u.

  • Prvo, ako dobijete poziv sa međunarodnog broja koji ne prepoznajete, ne odgovarajte ni na poziv, ni na poruke. Kontakt sa nepoznatim pozivaocima često stavlja vašu bezbednost u opasnost.
  • Drugo, koristite funkciju blokiranja na WhatsApp-u da biste spriječili dalje pozive i poruke sa tog broja.
  • Treće, prijavite i označite broj da obavijestite WhatsApp o tome kako biste pomogli platformi da preduzme odgovarajuće mere i spreči slične pojave.
  • Četvrto, budite oprezni kada je u pitanju deljenje ličnih ili osetljivih informacija sa nepoznatim pozivaocima, pogotovo ako vas zovu iz inostranstva. Možda se pozivaoc pokušava dokopati ličnih informacija ili finansijskih podataka, zamaskiran legitimnim razgovorom. Zato je poželjno da se čuvate podataka koje dajete na neovlašćenim mjestima.
  • Peto, redovno provjeravajte informacije i novosti o prevarama koje ciljaju na korisnike WhatsApp-a. To će vam pomoći da prepoznate potencijalne pretnje i da potražite savete za zaštitu podataka i zaštitu od prevare.

Iako su WhatsApp i druge platforme prenosilaca podataka među korisnicima stalno uložile značajne napore da unaprijede bezbjednosne mjere i spriječe prevarantske aktivnosti, korisnici takođe treba da preuzmu odgovornost za sopstvenu bezbjednost.

Korisnici možda često ne primećuju sumnjive pozive ili poruke zbog nedostatka informacija o prevarama, što je jedan od najčešćih razloga zašto budu prevareni. Šta više, postoje i rizici koje se ne prepoznaju uopšte, kao što su lažna predstavljanja identiteta i krađa identiteta.

Zato je važno biti obavješten i oprezan pre nego što se odlučite da pokrenete aplikaciju ili reagujete na pozive sa stranih brojeva.

 

Silence unknown callers

 

WhatsApp, platforma za razmjenu trenutnih poruka u vlasništvu Meta, radi na funkciji koja se zove „silence unknown callers“ (utišavanje nepoznatih pozivalaca). Ova funkcija će da omogući korisnicima da utišaju pozive s nepoznatih brojeva dok ih i dalje prikazuju u centru za obavještavanje i na listi poziva.

Funkcija „silence unknown callers“ trenutno se razvija za Android beta verziju WhatsApp-a . Uz minimiziranje smetnji, ova funkcija može da pomogne korisnicima da izbjegnu neželjene pozive.

Prema informacijama, korisnici će moći da pristupe dugmetu za funkciju „silence unknown callers“ u postavkama aplikacije. Kada se funkcija aktivira, pozivi sa nepoznatih brojeva će biti isključeni, ali će se i dalje pojavljivati ​​u centru za obavještenja i listi poziva.

(IT mixer)