WhatsApp trenutno koristi end-to-end enkripciju za svoje chatove, a sada prema objavi predsjednika Facebooka Marka Zuckerberga izgleda da će end-to-end enkripcija sljedeća doći do sigurnosnih kopija WhatsAppa. To će se odnositi na iOS i Android, što znači da će sigurnosne kopije WhatsAppa uskladištene na iCloudu ili Google disku biti end-to-end enkriptovane.

Prema Zuckerbergu, „WhatsApp-u dodajemo još jedan sloj privatnosti i sigurnosti: end-to-end enkripciju za sigurnosne kopije koje ljudi odaberu skladištiti na Google disk ili iCloud. WhatsApp je prva globalna usluga razmjene poruka na ovoj razini koja nudi end-to-end šifrirane poruke i sigurnosne kopije, a dolazak do njih bio je zaista težak tehnički izazov koji je zahtijevao potpuno novi okvir za skladištenje ključeva i pohranu u cloud-u na svim operativnim sistemima.”

Za one koji ne znaju što to znači, end-to-end enkripcija – znači da će samo predviđeni uređaji moći dešifrovati sadržaj chata i sigurnosnu kopiju. To znači da čak i u slučaju da dođe do presretanja, napadač ne bi mogao dešifrirati korisnikov sadržaj. Prije toga, nedostatak end-to-end enkripcije za njenu sigurnosnu kopiju mogao bi se smatrati jednom od slabosti WhatsAppa.

S obzirom na to, nedavno je otkriveno da Facebook zapošljava izvođače radova koji imaju posebne alate koji očigledno mogu prekinuti šifriranje chatova, pa ćete za sada morati uzeti posljednju najavu kompanije sa određenom rezervom.

(Ubergizmo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.