Najsnažniji elektromotor ikada izrađen u avioindustriji djelo je američke kompanije Rajt Elektrik (Wright Electric), koja planira čak deset ovakvih motora ugraditi na svoj prvi električni avion Rajt 1.

Američka kompanija Rajt Elektrik razvija komercijalne avione pogonjene električnom energijom, što je trend koji je posljednjih godina zahvatio ovu industriju. U januaru prošle su godine počeli s razvojem elektromotora snage jednog megavata, namijenjenoga uskim putničkim avionima. U maju ove godine najavili su testiranje dvostruko jačeg motora, snage 2 MW, zasnovanog na njihovoj vlastitoj inverterskoj tehnologiji.

Ovaj elektromotor osnova je budućnosti električnog avioprevoza kako ga vide u Rajt Elektriku, a iz kompanije najavljuju da će njihov prvi električni putnički avion, Rajt 1, imati čak deset takvih motora. To će mu dati snagu usporednu s Eirbusom A320. Dok bi dva motora ove snage mogla pogoniti manji avion za 50-ak putnika, usporedno s modelom ATR-42.

 

Pogon za prvu generaciju e-Aviona

 

2-megavatni elektromotor koji najavljuje Rajt elektrik predstavlja dvostruko poboljšanje kad je riječ o ukupnoj snazi, ali i kad se gleda specifična snaga. On, naime, nudi 10 kW po kilogramu, što je usporedno s tubofan motorima Boinga 777. Plan je da isti koncept električnog avionskog motora bude skalabilan, odnosno da se na istom principu mogu proizvesti motori snage od 500 kW do 4 MW.

Glavni izazov kod izrade ovako velikih i moćnih avionskih motora na električni pogon jest dobiti što veću snagu iz što manje mase, u motoru koji je sposoban isporučivati tu snagu na velikim visinama leta. Kompanija najavljuje da će uskoro javno prikazati svoj proizvod, spreman za testiranje u letu. O drugim detaljima za sada ne govore.

Vazduhoplov Wright 1 trebao bi imati kapacitet od 180 putnika, doseg s jednim punjenjem od gotovo 1.300 kilometara, a trebao bi biti 20 odsto tiši i 20 odsto troškovno efikasniji od usporednog putničkog mlažnjaka. K tome, dičio bi se prevozom bez emisija stakleničkih plinova, što je jedan od ciljeva svjetske avioindustrije. Rajt Elektrik najavljuje da će putnike njime prevoziti do 2030. godine, primarno na regionalnim rutama unutar SAD-a.

Rad Rajt elektrika financijski potpomažu NASA, američko Ministarstvo energetike, Američka vojska i Ratno vazduhoplovstvo SAD-a.

(Bug.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.