Kroz godine, Njemačka je postala popularno mjesto za kupovinu polovnih automobila. Njemačka vozila su posebno poželjna u istočnoj Europi gdje je opšte uverenje da automobili sa zapada nemaju nedostataka ili skrivenih oštećenja. Prema saveznoj agenciji za motorna vozila Njemačke, oko 2 miliona njemačkih polovnih automobila se svake godine ponovno registruje u drugim zemljama. U nekim zemljama, udeo uvezenih polovnih automobila iz Nemačke premašuje 50%.

Međutim, postoji čudan paradoks na nemačkom tržištu polovnih automobila: neka vozila uopšte nisu vožena na njemačkim putevima!

 

Automobili na prodaju u Njemačkoj mogu biti iz drugih zemalja

 

carVertical banner - sponsored

Najpopularniji oglasni i web stranice u Nemačkoj navode milione vozila, pa je raspon automobila za prodaju najveći od bilo kojeg drugog kontinenta. Međutim, neka vozila u ovim oglasima mogu biti iz drugih zemalja.

Podaci kompanije carVertical, koja se bavi istorijom automobila, sugerišu da 4,3% automobila koji se prodaju u Njemačkoj nikada nisu videli ceste Berlina, Münchena ili Hamburga, niti ikonične autobahne – već su došli iz drugih zemalja. Najvažnije zemlje gde su se polovni automobili prvo registrovali pre nego što su uvezeni u Njemačku su Italija (16,6%), Francuska (12,7%), SAD (10,6%), Belgija (9,1%) i Rumunija (5,1%).

Umjesto da kupuju automobil iz Njemačke, kupci rizikuju kupovinu vozila koje je uvezeno iz druge zemlje. Ako prodavač skriva istoriju automobila, možda nije u najboljem stanju. Popravke lošeg kvaliteta, veliki broj prieđenih kilometara i skrivena oštećenja uobičajeni su razlozi zbog kojih prodavači pokušavaju sakriti prošlost vozila i prodati ga drugdje. Budući da zemlje često ne razmjenjuju podatke o istoriji vozila, teško je pratiti prevare vezane uz međunarodne transakcije.

„4,3% automobila s istorijskim zapisima u Nemačkoj ima neke podatke prijavljene u inostranstvu. Primetili smo da ljudi prodaju skupe modele u Njemačkoj, ali naši zapisi sugerišu da mnogi od njih nikada nisu korišćeni u zemlji. Stvara se iluzija da kupujete dobro održavani njemački automobil, kada je zapravo uvezen iz Italije, Francuske ili Rumunije „, objašnjava Matas Buzelis, rukovodilac komunikacija i stručnjak za automobilizam u carVertical-u.

 

Zašto su kupci i prodavci automobila iz Istočne Evrope privrženi njemačkom tržištu?

 

Prema Buzelisu, s nedostatkom novih automobila, izbor visokokvalitetnih modela na tržištu polovnih automobila može biti ograničen. Zato neki prodavci pokušavaju da prodaju svoja vozila perdstavljajući ih kao da su iz Njemačke, jer ta zemlja ima veću publiku. Ako neko ne može da proda svoj automobil u Češkoj ili Rumuniji, onda će probati na nekom drugom mjestu.

Njemačka je dugo poznata kao država koja privlači kupce automobila iz Istočne Evrope, ovo datira još iz vremena kada su istočne države bile pod Sovjetskim režimom. U to vreme, u Rusiji se proizvodilo dosta nekvalitetnih vozila kojima je falio komfor, pouzdanost, i kvalitet u globalu. Kao rezultat toga, svi su želeli uvežene automobile, a Njemačka se tu pojavila kao najbolji izbor.

Jedan od najpopularnijih mitova je da vozači u Njemačkoj kupuju novija, bolje opremljena i skuplja vozila, i usput striktno se drže saveta proizvođača kada su u pitanju popravke i održavanje. U realnosti, ovakvi klišei mogu da prevare ljude da se odluče za kupovinu automobila bez prethodne provjere istorije ili pregleda automehaničara.

 

Provjerite na carVertical brzo i jednostavno istoriju i pravu kilometražu automobila koji imate namjeru kupovati – ne dozvolite da vas varaju.