Svaki deseti polovni automobil u Srbiji ima vraćenu kilometražu, što znači da vrijede manje od tražene cijene. Međutim, šanse da se dobije vozilo s promenjenim brojačem kilometara su veće kada je automobil uvezen iz inostranstva. Trgovinu vozilima preko granice je teško pratiti, stoga prevaranti iskorišćavaju ovu situaciju i izbjegavaju da budu uhvaćeni.

Nedavno istraživanje koje je sprovela automobilska kompanija carVertical u 14 evropskih zemalja otkrilo je da automobili uvezeni u Srbiju imaju veću vjerovatnoću da im je vraćena kilometraža u poređenju s vozilima kupljenim u zemlji.

Preterano povjerenje može dovesti do prevare vezane za vraćenu kilometražu

 

10,1% svih automobila koji se voze na srpskim putevima, a koji su provjereni na carVertical platformi, ima vraćenu kilometražu. Iako situacija u zemlji nije toliko loša kao u nekim istočnoevropskim zemljama poput Letonije, gde udio vozila s vraćenom kilometražom prelazi 20%, rizik od prevare je i dalje visok.

carVertical banner - sponsored

Od svih uvezenih automobila u Srbiji, 10,3% ima vraćenu kilometražu, što je veće od procenata automobila s vraćenom kilometražom koji se prodaju lokalno (8,5%).

Uvezeni automobili, posebno oni koji dolaze iz zemalja poput Njemačke, široko se smatraju pouzdanijim, stoga kupci mogu previše da vjeruju prodavcima polovnih vozila.

Udio automobila sa prevarama na brojaču kilometara

„Veoma je teško kontrolisati kvalitet polovnih automobila na međunarodnom nivou jer pojedine zemlje imaju različite zakone o prevari vezanoj za kilometražu. Pošto zemlje ne razmenjuju informacije o vozilima, kada se jednom vozilo izveze, njegova istorija počinje kao potpuno nova. Zanimljivo je da je nivo vraćanja kilometara u Srbiji vrlo sličan nivou prevare u međunarodnim transakcijama sa automobilima, što ukazuje na nedostatak transparentnosti na tržištu“, objašnjava Matas Buzelis, automobilski stručnjak u carVertical kompaniji.

 

Srpski kupci traže automobile u inostranstvu

 

Prema istraživanju, udio automobila kupljenih lokalno i uvezenih iz inostranstva značajno se razlikuje. Samo 8,8% svih vozila u Srbiji provjerenih na carVertical platformi provelo je cijelo vrijeme u zemlji, dok je 91,2% uvezeno iz inostranstva.

Udieo uvezenih automobila u Srbiji je najveći među svim zemljama koje su obuhvaćene istraživanjem, premašujući druge istočnoevropske zemlje poput Hrvatske, Litvanije ili Poljske.

 

Vozilo sa vraćenom kilometražom dovodi do finansijske katastrofe

 

Dobijanje automobila s lažnom kilometražom može izazvati mnogo problema novom vlasniku, jer može biti teško planirati njegovo održavanje. Na primer, zupčasti kaiš treba zameniti svakih 100.000-150.000 km. Međutim, kada je kilometraža vozila promenjena, verovatno nećete uspeti da obavite ovaj zadatak na vreme i kaiš će se pokidati, što može rezultirati oštećenjem klipova prilikom kontakta s ventilima.

Automobili sa velikom kilometražom mogu biti istrošeni, što dovodi do neočekivanih kvarova na sred puta. Da ne pominjemo rizike po bezbjednost vozača.

Prema Buzelisu, vozila s promijenjenom kilometražom su znatno skuplja od automobila s originalnom kilometražom, što znači da kupci previše plaćaju automobil. Automobilski stručnjak ističe da je carVertical sproveo istraživanje gde su otkrili da vozila s „vraćenom kilometražom” mogu biti i do 25% skuplja od automobila s originalnom kilometražom. Vozilo s velikom kilometražom će takođe mnogo brže izgubiti vrijednost i može biti komplikovano naći kupca za njega.

 

Provjerite na carVertical brzo i jednostavno istoriju i pravu kilometražu automobila koji imate namjeru kupovati – ne dozvolite da vas varaju.