Nova studija koja je provedena u Australiji je još jedan dokaz koliko su društvene mreže uticajne, ali i koliko su moćni stadardi vještačke „savršene ljepote“

 

Ako djevojke na društvenim mrežama gledaju „savršene žene“ samo 90 sekundi to može da utiče na njihovo mentalno zdravlje.

Prikaz idealnog izgleda može da vrši pritisak na žene da izgledaju na određeni način koji je nerealan ili potpuno nedostižan“, rekla je dr Džasmin Farduli, autorka nove studije koja se bavi uticajem navodno idealne ljepote na žensku publiku. Bilo je i ranije riječi da negativan uticaj (određeni psihološki poremećaji i poremećaji u ishrani) mogu da imaju fotografije tog „ideala“, a sada je dokazano da na isti način mogu da djeluju i kraći snimci „savršene žene“ na popularnim društvenim mrežama.

„Taj uticaj može da se odrazi na mlađu populaciju, šestogodišnje djevojčice žale se da nisu zadovoljne svojim izgledom, žele da budu mršavije pa čak drže dijetu da bi to ostvarile“, dodala je doktorka o uticaju društvenih mreža.

Nova studija je još jedan dokaz koliko su društvene mreže uticajne, ali i koliko su moćni stadardi vještačke „savršene ljepote do koje se dolazi kako plastičnim operacijama tako i u velikoj mjeri filterima pa otuda i epitet „nerealan“ izgled.

Takve standarde ljepote uveliko promovišu Kim Kardašijan i Kajli Džener koje imaju 364 odnosno 380 miliona pratilaca na Instagramu i milione fanove na Tiktoku.

Kako je teklo ovo istraživanje? Tim sa Univerziteta New South Wales u Australiji prikazao učesnicama (211 devojaka) starosti od 17 do 28 godina slike i snimke influenserki sa Instagrama i Tiktoka. One su zatim pričale o svom raspoloženju i mišljenju o vlastitom izgledu.

„Ukupno vrijeme izloženosti bilo je samo 90 sekundi i otkrili smo da je to dovoljno za štetne efekte“, poručila je doktorka.

Djevojke koje su učestvovale u straživanju su poredile sebe sa influenserkama i smatrale da su manje privlačne od njih, piše Daily mail.