Od sljedeće godine Google proširuje automatska ažuriranja kako bi vaš Chrome na Chromebook-u dobio poboljšanu bezbjednost, stabilnost i funkcije 10 godina nakon lansiranja platforme

 

Google je najavio planove da sve Chromebook platforme dobiju redovna automatska ažuriranja tokom 10 godina — više nego što je bilo koji drugi operativni sistem posvećen danas.

Ako posjedujete Chromebook-ove, koji su objavljeni od 2021. godine i nadalje, počevši od 2024. godine automatski ćete dobijati ažuriranja u narednih 10 godina. Za Chromebook-ove koji su objavljeni prije 2021. godine i koji su već u upotrebi, korisnici i IT administratori će imati opciju da produže automatska ažuriranja na 10 godina od objavljivanja platforme (nakon što dobiju poslednje automatsko ažuriranje).

Portparol Google-a je rekao: „Chromebook-ovi dobijaju automatska ažuriranja svake četiri nedjelje, čineći vaš laptop bezbjednijim i omogućavajući mu da duže traje. A počevši od sljedeće godine, proširujemo ova automatska ažuriranja kako bi vaš Chrome dobio poboljšanu bezbjednost, stabilnost i funkcije 10 godina nakon lansiranja platforme.“

Kada su Chromebook-ovi debitovali 2012. godine, njihove pristupačne cijene su pomogle da lični računar postane pristupačniji. To ih je takođe učinilo odličnim za svijet obrazovanja, pružajući školama sigurne, jednostavne i upravljive uređaje, dok im pomaže da uštede na svojim budžetima. U stvari, Chromebook-ovi su uređaj broj jedan koji se koristi u obrazovanju za K-12 širom svijeta, prema Futuresource-u. Osim toga, oni su održivi izbor, sa recikliranim materijalima koji smanjuju njihov uticaj na životnu sredinu i programima popravke koji im pomažu da traju duže.

 

Trenutno osam godina automatskih ažuriranja

 

Kompanija trenutno garantuje osam godina automatskih ažuriranja Chromebook-a. Taj period, međutim, počinje onog trenutka kada je Chromebook sertifikovan od strane kompanije, a ne kada je zapravo u rukama vlasnika. Zbog vremena koje je potrebno školama i preduzećima da kupe, dobiju, postave i uvedu nove računare, u praksi ih najčešće koriste četiri do pet godina.

Čak i ako Chromebook više ne dobija automatska ažuriranja, i dalje dolazi sa jakim, ugrađenim bezbjednosnim funkcijama. Uz Verified Boot, na primer, vaš Chromebook vrši samoprovjeru svaki put kada se pokrene. Ako otkrije da je sistem promijenjen ili oštećen na bilo koji način, obično će se popraviti, vraćajući se u prvobitno stanje.

Google kaže da takođe uvodi ažuriranja za svoj program za popravku Chromebook-a koji će omogućiti tehničarima da izvrše popravke softvera bez fizičkog USB porta. Kompanija procjenjuje da će ovo ubrzati popravke softvera za „preko 50 procenata“.

(IT mixer)