Stručnjaci za sajber bezbjednost su upozorili na postojanje nove vrste sajber napada, koji cilja one koji koriste Google Chrome browser za pretragu weba ili provjeravanje elektronske pošte.

Kompanija za sajber bezbjednost Trend Micro otkrila je da korisnici Googlea sada dobijaju obmanjujuću poruku o grešci ažuriranja Google Chrome-a, koju šalju prevaranti kako bi distribuirali malver.

U objavi na blogu, upozorili su da je ovaj opaki napad operativan od februara ove godine i da je zahvatio veliko područje.

Pomenuta prijetnja počinje nakon što korisnici posjete „kompromitovanu“ web lokaciju koja je zaražena zlonamjernim kodom.

Kada osoba posjeti ove web lokacije, pojaviće se lažna poruka o grešci u Google Chromeu, pozivajući ih da odmah preuzmu ažuriranje koje će navodno riješiti bezbjednosni problem.

Kada korisnici kliknu na taj link, na kraju preuzimaju ZIP datoteku koja sadrži Monero majner koji će koristiti procesorsku snagu njihovog računara za rudarenje kriptovalute za napadače.

Ovo je ozbiljan problem jer kada se zarazi, vaš uređaj će se vjerovatno usporiti ili čak prestati da radi zbog toga što malver troši previše energije.

Stručnjaci su upozorili da bi virus takođe mogao da ukrade osjetljive informacije sa laptopa, kao što su akreditivi za prijavu i finansijski podaci, dovodeći lične podatke i finansije u opasnost.

Osim što izaziva haos na uređaju, ovaj malver takođe može računare da načini podložnijim daljim napadima promjenom sistemskih postavki i slabljenjem bezbjednosnih mjera.

 

Kako da se zaštitite od hakerskih prevara?

 

Da biste izbjegli da upadnete u zamku ovih sajber hakera, stručnjaci predlažu:

  • Uvijek budite oprezni kada preuzimate bilo šta iz nepoznatih izvora i preuzimajte softver samo sa pouzdanih internet lokacija.
  • Uvjerite se da je vaš operativni sistem, bilo da je u pitanju Windows ili Mac, i vaš softver ažuriran najnovijim bezbjednosnim ispravkama. Za korisnike Google Chromea, koristite ugrađenu funkciju ažuriranja tako što ćete kliknuti na Help i izabrati About Chrome.
  • Stručnjaci savjetuju da ostanete informisani o najnovijim prijetnjama, zajedno sa najboljim praksama da se zaštitite.
  • Na kraju, oni predlažu instaliranje antivirus softvera, koji može da pomogne u otkrivanju i uklanjanju prijetnji prije nego što izazovu štetu, prenosi b92.