Iako je 2023. prilično odmakla, JATO Dynamics je tek sada objavio svoj globalni izvještaj o prodaji za prošlu, 2022. godinu, koji je pokazao da je ukupno isporučeno 79,4 miliona novih vozila širom svijeta.

Ova cifra pokazuje opadanje od dva odsto u odnosu na 2021, sa važnim tržištima poput Severne Amerike, Evrope i Kine koje u 2022. godini bilježe pad.

Na drugoj strani, tržišta u razvoju poput Indije, Bliskog istoka, Jugoistočne Azije i Afrike bilježe značajan rast, nadoknađujući pad u drugim dijelovima sveta. Međutim, to nije najzanimljivije što je izveštaj pokazao.

Naime, prema podacima do kojih je došao JATO, Toyota RAV4 je prošle godine bio najprodavaniji automobil na svijetu sa više od milion (1.016.000) isporučenih jedinica kupcima, od čega je 43 odsto vozila prodato u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Druga na listi je takođe jedna Toyota i to model Corolla sa približno 992.000 prodatih vozila prošle godine, dok je treći Tesla Model Y sa 747.000 globalnih registracija.

Zanimljivo je i da u prvih 10 nema nijednog modela evropskih proizvođača.

Sve u svemu, Toyota je prošle godine imala pet modela u prvih deset na svijetu.

Ford, Nissan i Honda su plasirali po jedan model u top-10, dok je kompanija Tesla imala dva modela na ovoj listi, prenosi b92.