Sony je predstavio svoj novi vodeći Xperia 1 V, donoseći prvi takve vrste Exmor T za mobilni naslagani senzor koji obećava da će podići fotografiju pametnog telefona pri slabom osvjetljenju na novi nivo. Dobijamo i zaštitni znak za seriju 21:9 4K OLED displeja i najnoviji i najbolji Snapdragon čipset.

Ekran Sony Xperia 1 V je veličine 6,5 inča i osvježava se do 120Hz. Zadržao je X1 for mobile engine iz Xperia 1 IV koji ima za cilj da poboljša kvalitet video zapisa uz neka pametna softverska poboljšanja. Prekriven je Gorilla Glass Victus 2 staklom i ima klasični pun okvir na vrhu za 12MP selfie kameru sa 1/2,9” senzorom.

Zadnja strana telefona je takođe prekrivena sa Gorilla Glass Victus 2 i ima jedinstvenu završnu obradu koja je za razliku od bilo kojeg drugog telefona. U kombinaciji sa izbočenim stranama to zaista poboljšava upravljivost Xperia 1 V. IP65 i IP68 certifikati znače da ne morate brinuti ni o prašini i vodi.

Sony Xperia 1 V

Unutar Xperia V nalazi se Snapdragon 8 Gen 2 čipset sa 12 GB RAM-a i 256 GB memorije. Za razliku od skoro svakog drugog premium pametnog telefona, Sony vodeći model dolazi sa utorom za microSD karticu koji omogućava lako proširenje skladišta. Sony ne želi da ponovi fijasko pregrijavanja koji je bio Xperia 1 IV, tako da Xperia 1 V dolazi sa 60% većom zapreminom ploče za difuziju toplote. Kompanija je takođe naporno radila na smanjenju potrošnje energije kamere, koja je jedan od glavnih proizvođača toplote u modernom pametnom telefonu.

Srećom, niža potrošnja energije nije postignuta smanjenjem veličine senzora. Umjesto toga, iza F/1.9 objektiva nalazi se 1/1.35” senzor koji je 70% veći od onoga što je imao Xperia 1 IV. To je senzor od 52 MP, što znači da ima omjer 4,3:3 koji se nalazi na sredini između fotografija 4:3 koje se obično koriste i 16:9 većine videozapisa. Dakle, iako ne možete koristiti punu rezoluciju ni u jednom od scenarija, dobijate malo izrezivanja u svakom umjesto puno u jednom od slučajeva. Možda se sećate da je Nokia 808 PureView izvela sličan trik nekada.

Ali Sony Xperia 1 V nema drevni FSI senzor 808 – umjesto toga opremljen je modernim BSI Quad-Bayer slikovnim uređajem sa 1,12 μm pojedinačnim pikselima koji kombinuju 4-prema 1 za proizvodnju 12MP fotografija sa 2,24μm piksela. Ali ono što ga čini zaista jedinstvenim je struktura piksela koja vidi fotodiodu i tranzistor podijeljene u dva odvojena sloja, što pomaže da se maksimizira količina uhvaćenog svjetla i smanji šum.

Sony tvrdi da će novi senzor omogućiti da Xperia 1 V radi dvostruko bolje od svog prethodnika u uslovima slabog osvetljenja. Kompanija je također konačno omogućila noćni način rada kako bi pomogao u tim super mračnim okruženjima.

Gledajući dalje od glavne kamere, novi Sonyjev vodeći model donosi istu telefoto kameru od 85-125 mm F/2.3-F/2.8 12MP sa kontinuiranim zumom kao i stara. Još jedan senzor od 12 MP nalazi se iza ultraširoke kamere od 16 mm sa autofokusom. TOF senzor je nestao, jer Sony tvrdi da su njegovi AI algoritmi u ovom trenutku toliko napredni da su ga učinili suvišnim.

Sony je ažurirao svoje aplikacije za kreatore Photo Pro i Video Pro s vertikalnim korisničkim interfejsom i fokusiranjem na vrhunac, dok strimeri sada imaju opciju da prate chat uživo direktno sa ekrana telefona.

Sa audio strane, Sony Xperia 1 V donosi poboljšane stereo zvučnike sa većom glasnoćom i bogatijim basom. Audio priključak od 3,5 mm je tu da ostane za one koji i dalje više vole da koriste žičane slušalice.

Sony Xperia 1 V

Sony Xperia 1 V se napaja baterijom od 5.000 mAh koja podržava žičano punjenje od 30 W kako bi povratio 50% napunjenosti za 30 minuta. Telefon također dolazi sa bežičnim i obrnutim bežičnim punjenjem, a Sony obećava da će zadržati najmanje 80% kapaciteta baterije nakon tri godine korištenja.

Sony Xperia 1 V će biti dostupan u crnoj, platinasto srebrnoj i kaki zelenoj boji od kraja juna, a konkretna dostupnost na tržištu će biti detaljnije objašnjena kasnije. Telefon će kštati 1.399 eura u kontinentalnoj Evropi i 1.299 funti u Velikoj Britaniji. Američka cijena bit će potvrđena uskoro.