Google je najavio da će svi korisnici Gmaila u Sjedinjenim Državama uskoro moći da koriste bezbjednosnu funkciju izvještaja o dark webu kako bi otkrili da li je njihova adresa e-pošte pronađena na dark webu

 

Kompanija je takođe rekla na Google I/O godišnjoj konferenciji za programere da će ova funkcija praćenja dark weba biti predstavljena u narednim sedmicama, a pristup će takođe biti proširen na odabrana međunarodna tržišta.

Nova funkcija koja poboljšava bezbjednost korisnika, stiže na Google naloge. Funkcija korisnika može da obavijesti o tome da je njegova imejl adresa objavljena na dark webu.

Tokom narednih nedjelja, funkcija će biti dostupna korisnicima u SAD-u, a biće proširena globalno na selektovanim tržištima kasnije tokom godine.

Ova „dark web report“ funkcija može da skenira dark web i provjeri da li su se korisnikove Gmail adrese pojavljivale na ovoj mreži. Pored toga, savjetuje korisnike o koracima koje mogu da preduzmu kako bi poboljšali svoju onlajn bezbednost.

Lične informacije korisnika, poput imejl adresa, mogu da pronađu svoj put do dark weba kao rezultat probijanja i krađe podataka sa platformi na koje je korisnik ulogovan. Ove informacije se potom prodaju i koriste od strane sajber kriminalaca na različite načine – krađa identiteta, bankarske prevare, fišing i drugo.

 

Jednostavan način provjere da li se podaci korisnika nalaze na dark webu

 

​Izvještaj o dark webu počeo se objavljivati ​​u martu 2023. godine za članove na svim Google One planovima u Sjedinjenim Državama, pružajući jednostavan način da budu obaviješteni kada su njihovi lični podaci otkriveni na mračnom webu.

„Izvještaj Google One-a o Dark webu pomaže vam da skenirate Dark web u potrazi za vašim ličnim podacima – kao što su vaše ime, adresa, e-mail, broj telefona i broj socijalnog osiguranja – i obavijestiće vas ako ga pronađe“, rekao je direktor upravljanja proizvodima Google One Esteban Kozak u martu,  kada je ova funkcija prvi put najavljena.

Pretplatnici na Google One to mogu da omoguće kreiranjem profila za praćenje sa svojim podacima nakon što odu na Google One i kliknu na „Postavi > Počni nadgledanje“ pod „Izvještaj o Dark webu„.

Kompanija kaže da se svi lični podaci dodati profilu mogu izbrisati iz profila za praćenje ili uklanjanjem profila u postavkama izvještaja na Dark webu.

Na Google I/O, Google je takođe najavio da je nadogradio uslugu bezbjednog pregledanja kako bi uhvatio i blokirao 25% više pokušaja krađe identiteta na Chrome-u i Androidu.

Kompanija je takođe dodala novi prikaz neželjene pošte u Google Drive i jednostavan način za brisanje istorije pretraživanja u Google mapama.

Kozak je dodao da se korisnicima Google One također prikazuju rezultati „druge povezane informacije koje se mogu naći u tim povredama podataka“.

„A ako se bilo koja podudarna informacija pronađe na dark webu, obavijestićemo vas i dati smjernice o tome kako možete zaštititi te informacije“, rekao je Kozak.

(IT mixer)