Već godinama se spekuliše o mogućoj plaćenoj verziji Facebooka (bez reklama), ali izgleda da Meta sada ozbiljno razmatra uvođenje pretplate ne samo za Facebook, već i za Instagram.

Ova promjena ne dolazi iz želje za novim poslovnim modelom radi sticanja dodatnih prihoda, već zbog novih obaveza i odgovornosti koje su nametnute najvećim internet platformama i društvenim mrežama usljed nedavno usvojenog zakona u EU.

Uvođenjem pretplate na ovim Meta platformama, više neće biti potrebe za prikupljanjem korisničkih podataka, jer će korisnicima ovih društvenih mreža biti omogućeno korišćenje verzija Facebooka i Instagrama koje će zahtevati mjesečnu pretplatu. Tri pouzdana izvora upućena u situaciju u kompaniji su potvrdila da Meta ozbiljno razmatra ovu inicijativu.

 

Koliko će to da košta?

 

Za korisnike koji ne žele da budu izloženi reklamama, interesantno će biti videti koju cijenu će Meta postaviti za ovu pretplatu. Ideja da se Facebook i Instagram koriste bez reklama, tj. oglasa, uz obećanje da će njihovi podaci ostati privatni, mogla bi biti privlačna za mnoge korisnike koji su spremni da plate za takvo iskustvo.

Iako će uvođenje pretplatničkih verzija Facebooka i Instagrama rešiti dio problema koje donosi evropski Zakon o digitalnim uslugama, većina korisnika i dalje će koristiti besplatne verzije koje se finansiraju putem oglašavanja, što znači da će se i dalje prikupljati podaci većine korisnika. Ipak, ovakav korak bi mogao pokazati evropskim regulatorima da je Meta spremna da sarađuje i da prilagodi svoje poslovanje zakonima Evropske unije.

Meta je već plaćala znatne kazne u Evropskoj uniji zbog kršenja ovih zakona. Ranije ove godine, kompanija je kažnjena sa 1,2 milijarde evra zbog transfera podataka evropskih korisnika na servere u SAD-u, dok je prošle godine platila kaznu od 265 miliona evra zbog neovlašćenog objavljivanja brojeva telefona i drugih podataka korisnika Facebooka.

Trenutno, Facebook ima gotovo 3 milijarde korisnika širom svijeta, dok Instagram broji oko 2,35 milijardi korisnika. S obzirom na to da su svi navikli na besplatan pristup ovim platformama, interesantno će biti videti kako će proći potencijalni eksperiment na evropskom tržištu i da li će Meta ponuditi pretplatničke verzije svojih popularnih društvenih mreža i na drugim tržištima.

Koliko biste vi bili spremni da platite Facebook i Instagram bez reklama? Pišite nam u komentarima.