Evropska Unija (EU) je spremna da izrekne najveću novčanu kaznu ikada Meti, matičnoj kompaniji Facebooka – zbog kršenja zakona o privatnosti. Kazna će biti viša od 746 miliona evra koju je EU dosudila Amazonu, kazali su izvori. Meta nije komentarisala ove informacije, mada su u prošloj godini upozorili da bi zbog moguće blokade mehanizma korišćenog za prenos podataka iz EU u SAD, mogli da obustave usluge Facebooka na Starom kontinentu.

Razlog za ovu kaznu je prenos podataka iz Evrope na servere u Sjedinjenim Državama, uprkos upozorenja suda. U aprilu je irskom regulatoru za zaštitu podataka naloženo da do mjesec dana izda nalog za blokiranje sekvence prenosa podataka sa Starog kontinenta na SAD. Inače, najviši EU sud je 2020. poništio sporazum SAD-a i EU o prenosu podataka zbog sumnji da obavještajne službe SAD-a mogu da dobiju pristup njima.

Potpuni obuhvat i primjena zabrane ili novčane kazne bi mogli biti vremenski razmaknuti. Evropska Unija će nastaviti istragu za bilo kakva kršenja politike privatnosti izvršiti novčanu kaznu ako se pronađe da je Meta prekršila zakone Evropske unije. Ova presuda takođe bi imala dugotrajne efekte ne samo na Metu i njenu matičku kompaniju, Facebook, nego i na druga preduzeća u EU koja prenose podatke između njihovih korisnika u SAD-u i drugim zemljama, jer će to postaviti kako smo napisali presedan da se usvoje zakoni efektnijeg nadzora u vezi sa prenosom podataka.

Kazna bi bila pritisk na društvene mreže da postanu odgovorniji prema svojim korisnicima, kako bi štitili privatnost, a istovremeno se pridržavali zakona EU.

(IT mixer)