Apple patentirao automobilska stakla s opcijom elektronske kontrole zatamnjenja

 

Inžinjeri iz Apple-a su patentirao tehnologiju koja bi omogućavala elektronsku kontrolu zatamnjenja stakla na automobilima, ali i u drugim primjenama.

Svoj izum opisuju kao prilagodljive slojeve koji su u stanju mijenjati izgled, odnosno postaće manje ili više prozirni. Kao takvi bili bi smješteni unutar slojeva stakla, a kontrolisalo bi ih se elektronskim uređajima u automobilu. Patentna prijava predata je još 2017. godine.

Osim promjene zatamnjenja stakala ovi bi slojevi trebali da omoguće kontrolu refleksije svjetlosti pojedinog stakla. Zatim i njihovo djelimično zamućenje ili opcija „jednosmjernog ogledala“ aktiviranog na zahtjev, a koje bi omogućavalo da staklo bude prozirno samo u jednom smjeru. Ovo bi vjerojatno bilo korisno onima koji u automobilu žele imati malo privatnosti.

Osim ručnog biranja nivoa zatamnjenja stakla patent opisuje i automatski sistem koji bi ove „pametne prozore“ kontrolisao na osnovu podataka prikupljenih sa senzora.

Tehnologija koja bi omogućila mijenjanje izgleda stakla su tekući kristali. Kao i s većinom patenata koji dolaze od tehnoloških kompanija, ni ovdje nije poznato postoji li u razvoju nekakav koncept ovog rješenja ili je riječ samo o ideji koja je dobila oznaku patenta.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.