iOS 13.5 beta dolazi s API-jem za obavještenja o izloženosti COVID-19, lakše otključavanje kada nosite masku

 

Ranije ovog mjeseca Apple je objavio prvu javnu beta verziju dolazećeg iOS 13.4.5, a juče je kompanija objavila treću beta verziju dostupnom za testiranje korisnicima koji su svoje uređaje upisali u Apple Beta program.

Više se ne zove iOS 13.4.5, od ovog trenutka bit će poznat pod nazivom iOS 13.5. To je zato što ova verzija uključuje beta iteraciju novog API-ja za obavještenja o izloženosti korona virusu, što bi trebalo pomoći vlastima da prate širenje COVID-19.

To znači da programeri sada mogu početi pisati aplikacije koje koriste ovaj API. Tu je i preklopnik okrenut prema korisniku, koji vam omogućava da se odjavite ili ne sudjelujete u obavještenjima o izloženosti COVID-19.

Zbog dodavanja novog API-ja, novi iOS beta koristi SDK drugačiji od iOS-a 13.4, zbog čega je prelazak sa iOS-a 13.4.5 na iOS 13.5 postao obavezan.

Inače, ova komponenta uključuje lakše otključavanje vašeg iPhonea s lozinkom kada nosite masku. Ako senzori Face ID otkriju da nosite masku, onda će se odmah pojaviti tastatura za unos lozinke, što će vam brže omogućiti pristup uređaju.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.