Saradnja između kompanije Apple i gejming industrije oduvijek je bila vrlo krhka pa se tako često čuje da neki autori igara dobro prolaze sa svojim proizvodima, dok su drugima vrata App Store-a zatvorena

 

Nakon što je Epic Games “zaratio” sa Apple-om, izgleda da su se dogodile neke promjene. Izgleda da je Apple malo popustio, odnosno da je omogućio gejming industriji lakši pristup korisnicima App Store-a. Tako su predstavili promjene u smjernicama koje bi trebale da omoguće platformama za streaming, kao što su xCloud i Google Stadia, da se napokon pojave u App Store-u.

Ali, bez obzira na promjene, streaming platforme njima i nisu nešto posebno oduševljene. One su već ranije bile zabranjene i to zato što “nude čitav niz video igara i stalno mijenjaju svoju ponudu”.

S druge strane, Apple ima stroga pravila kakav sadržaj može biti prisutan u App Store-u pa zbog toga “velike i česte promjene” često ne može dovoljno brzo uvesti u sistem. Ipak, s obzirom na sve veću popularnost streaming servisa, Apple je prihvatio neizbježno i prihvatio da su promjene potrebne.

Nova pravila ipak neće sasvim pogodovati streming platformama. one bi trebale svaku igru koju nude da objave u okviru App Store-a kao samostalnu aplikaciju, što se u potpunosti protivi ideji platformi za streaming.

“Apple izgleda ne razumije posve kako funkcioniše streaming. Ili je to razlog ili je ovo smišljeno tako da tehnički streaming platforme mogu doći u App Store, tj. da im se u praksi onemogući rad. Nove smjernice zapravo pokazuju da Apple ne namjerava pustiti xCloud ili Google Stadiji da dođu na iOS”, napisali su analitičari za Mashable.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.