Više poznatih oglašivača, uključujući Apple, Disney, Lionsgate, IBM, Warner Brothers Discovery, i Paramount Global, odlučilo je suspendovati svoje oglase na platformi X. Ova odluka dolazi usred rastuće reakcije na prisustvo antisemitskog sadržaja na ovoj platformi, a navodno je ubrzan Maskovom podrškom antisemitskoj teoriji zavere.

Prema informacijama Akiosa i The New York Timesa, vlasnik platforme X, Ilon Mask, javno je podržao antisemitsku teoriju zavere, što je izazvalo oštru reakciju i povlačenje oglasa od strane poznatih kompanija. Ova situacija slijedi i nakon što je IBM potvrdio da privremeno suspenduje svoje oglase dok istražuje izvještaj o pronalaženju oglasa za svoje odjeljenje Watson pored pronacističkog sadržaja.

Izvještaj Media Matters-a takođe je identifikovao oglase za Apple, Oracle i druge tehnološke kompanije pored sličnog kontroverznog sadržaja, što je dodatno doprinijelo odluci o povlačenju oglasa.

Izvršni direktor platforme X izjavio je za Engadget da postovi koje je identifikovao Media Matters nisu više profitabilni, naglašavajući da „sistem X namjerno ne postavlja brend aktivno pored ove vrste sadržaja“. Linda Iaccarino, izvršna direktorka platforme X, takođe je istakla da je platforma bila jasna u vezi s naporima u borbi protiv antisemitizma i diskriminacije.

Odluka poznatih brendova poput Apple-a i Disney-a da suspenduju svoje oglase na platformi X predstavlja ozbiljan udarac za kompaniju, koja već suočava s teškoćama u poslovanju s oglasima. Maskov nedavni tvit, u kojem podržava antisemitsku teoriju zavere, čini se da je dodatno potakao odlazak oglašivača s platforme.

Apple je prethodno izrazio zabrinutost zbog smjera platforme pod Maskovim vođstvom, a najnovije povlačenje oglasa samo pojačava tenzije između ove tehnološke gigantske kompanije i platforme X.