PlayStation Portal, uprkos mješovitim recenzijama, rasprodat dva dana nakon izlaska, a oglasi sa naduvanim cijenama su počeli da se pojavljuju na internetu

 

Konkretne brojke o prodaji nisu poznate, međutim, sama činjenica da se sistem rasprodao tako brzo na dva glavna tržišta (SAD i V. Britanije) sugeriše da PlayStation Portal i Remote Play uređaji imaju znatno veću publiku nego što je možda i sam Sony očekivao.

Sony je ranije ove godine predstavio PlayStation Portal, udaljeni uređaj koji omogućava vlasnicima PlayStationa 5 da igraju naslove bez korišćenja TV ekrana putem Wi-Fi mreže.

Iako je upotreba proizvoda na prvi pogled izgledala prilično niska, obožavatelji PlayStation-a širom svijeta bili su željni da se dočepaju onoga što je tehnički prvo Sony rješenje za igranje u ruci još od PS Vita.

Sony ulazi na teritoriju igara u oblaku na kojoj je Microsoft već godinama prisutan, ali Sony ima svoj posao za to kada je u pitanju marketing ovog hardvera i uvjeravanje potrošača zašto je bolji od tableta ili pametnog telefona koristeći Remote Play.

 

Specifikacije PlayStation Portala

 

Iako nije baš nasljednik PSP-a, PlayStation Portal rješava prastari problem potrebe za dijeljenjem jednog televizora u domaćinstvu. Ovaj uređaj za daljinsko igranje omogućava korisnicima da prenose sve što se dešava na njihovim PlayStation 5 direktno na veliki 8-inčni LCD ekran od 1080p. Brzina osvježavanja je od 60Hz, što bi trebalo pomoći da se prikaže oštra slika pri tom faktoru veličine ekrana.

Ono što PlayStation Portal čini jedinstvenim je to što dolazi sa svom naprednom tehnologijom DualSense bežičnog kontrolera kao što su adaptivni okidači i haptička povratna informacija.

Dobićete oko tri do četiri sata igranja sa punom baterijom, što i nije previše iznenađujuće. Drugi uočljivi dio konstrukcije PlayStation Portala je kontroler, koji izgleda kao DualSense koji je isječen na pola i pričvršćen za svaku stranu ekrana. Jedina stvar koja ovdje nedostaje je DualSense touchpad, i nije jasno kako će te funkcije biti ugrađene u dizajn Project Q.

Prema prikazanom videu ispod izgleda da PlayStation Portal radi na Android operativnom sistemu, sa snimkom koji prikazuje jednostavne menije i QR kodove.


Jedna mana je to što nema bluetooth podršku za bežični zvuk, ali radi sa slušalicama za uši i slušalicama PlayStation Pulse, dok takođe ima 3,5 mm audio priključak za žičani zvuk. Budući da je to uređaj samo za streaming, nema Micro SD priključak. Pored toga, izveštaji tvrde da će uređaj u budućnosti podržavati cloud streaming.

I dalje ćete morati posjedovati PS5 ako želite koristiti PlayStation Portal, a sve igre koje želite igrati na njemu moraju biti instalirane na vašoj konzoli. Nakon što ispunite te zahtjeve, možete prenositi igre sa svog PS5 na ručnu konzolu koristeći Remote Play preko Wi-Fi mreže. Nećete moći da prenosite igre virtuelne stvarnosti kroz njega, tako da vlasnici PlayStation VR 2 nemaju sreće.

PlayStation Portal se prodaje po cijeni od 199 USD. Poređenja radi, Nintendo Switch OLED model ima MSRP od 350 USD, Steam Deck počinje od 500 USD, a Logitechova G Cloud ručna igraća konzola obično košta 350 USD. Na ebay-u cijene već dostižu od 199 funti (oko 249 USD) pa čak do 306 funti (oko 383 USD)

(IT mixer)