Microsoft je pooštrio pravila za upotrebu Xbox kontrolera i ostalih dodataka. Do sada su korisnici mogli da, umesto originalnih, koriste kompatibilne kontrolere raznih proizvođača, koji nisu deo „Designed for Xbox“ partnerskog programa. Međutim, sada su takvi korisnici počeli da dobijaju obavještenja da njihovi kontroleri više neće raditi.

Na njihovim konzolama je počela da se pojavljuje greška 0x82d60002, koja je detaljno opisana na Microsoft-ovom blogu. Tu se navodi da, od trenutka kada se pojavi ova greška, korisnik može da upotrebljava taj kontroler još dve nedjelje, nakon čega će biti blokiran. Kompanija navodi da takvi korisnici što prije kontaktiraju proizvođače kontrolera, da ih vrate i traže povraćaj novca.

Microsoft-ova motivacija za ovaj (drastičan) potez delimično može da se poveže sa željom da se zabrane uređaji za varanje, kao što je Cronus Zen. Proizvođači igara ulažu dosta napora da blokiraju takve uređaje tokom igre, pa možda Microsoft želi da im pomogne u tim nastojanjima. Ipak, najverovatniji i najvažniji razlog je želja za većim profitom, odnosno za većom prodajom originalnih kontrolera i dodataka.

(PCpress via Engadget)