Kompanija Disney saopštila je da će od konglomerata Comcast kupiti trećinu udjela u striming platformi Hulu i time nad njom preuzeti punu kontrolu, čime će stvoriti novi temelj za svoju dominaciju u striming industriji.

Ova transakcija, čija se vrijednost procjenjuje na 8,61 milijardi dolara, signalizira pojačanu posvećenost Disney-a u oblasti digitalnog sadržaja, dok je Hulu spreman da postane ekskluzivni dio Disney-jevog digitalnog carstva.

U saopštenju koje je stiglo iz Burbanka, Disney ističe da ova akvizicija predstavlja ključnu komponentu u ostvarivanju dugoročnih ciljeva kompanije u striming segmentu. Preuzimanjem kompletnog vlasništva nad Hulu-om, Disney će imati mogućnost da proširi svoj uticaj i inovativne servise u svekonkurentnijem striming prostoru.

Hulu, lansiran 2007. godine kao zajednički poduhvat medijskih giganata kao što su Comcast, Time Warner i 20th Century Fox, kontinuirano raste u smislu sadržaja i baze pretplatnika. Od 2019. godine, Disney je već imao većinsko vlasništvo od 66% i sada, preuzimanjem preostalih udela, otvara se put za integraciju Hulu-a sa postojećim Disney-jevim striming platformama kao što su Disney+ i ESPN+.

Analitičari predviđaju da bi ova akvizicija mogla da znači prekretnicu za Disney u kontekstu direktnog nadmetanja sa platformama kao što su Netflix i Amazon Prime, nudeći korisnicima sveobuhvatan i raznovrstan sadržaj pod jednim krovom. Povećanje sadržaja i mogućnost pružanja kombinovanih pretplatničkih paketa mogu biti ključni za privlačenje i zadržavanje korisnika.

Prema zvaničnim izjavama, Disney planira da finalizuje transakciju sa Comcast-om tokom naredne godine, nakon što dobije odobrenja od regulatornih tijela. Dok Disney nastavlja da unapređuje svoju striming strategiju, Comcast se vjerovatno okreće ka reinvestiranju dobijenog kapitala u sopstvene projekte, uključujući razvoj i poboljšanje svojih striming servisa. Preuzimanje punog vlasništva nad Hulu-om od strane Disney-ja ne samo da utire put ka inovativnom povezivanju sadržaja i servisa već takođe postavlja nova pitanja o budućnosti striming industrije, posebno za manje igrače na tržištu.